Új generációs mozgásfelismerést kínál a MYO

Manapság a mozgással történő vezérlés elengedhetetlen kelléke egy kamera, ami folyamatosan képeket küld a rendszernek a felhasználó cselekedeteiről, majd az előre meghatározott parancsokat a számítógép képes felismerni és végrehajtani. A különböző technikák igen eltérő kamerákat igényelnek, ami esetleg olyan problémához is vezethet, hogy speciális hardver szükséges gesztusok értelmezéséhez. Persze manapság már vannak olyan megoldások is, amelyek hagyományos, de jó minőségű kamerán is megfelelően működnek, ám ezeknél problémát jelentenek a nem optimális környezeti fényviszonyok, hiszen a rendszernek a képekről látnia kell a felhasználó mozgását.

Hirdetés

A mozgásfelismerés tehát nem egyszerű feladat, és akkor még a rendszerre helyezett teherről sem beszéltünk, hiszen másodpercenként igen sok, viszonylag magas felbontású képet kell elemeznie a hardvernek, ami teljesítményigényes, illetve a fogyasztást is nagymértékben növeli. Ezekre a GPU-s gyorsítás megoldás, de ehhez igen sokat tudó platformra van szükség, ami manapság még nem általános minden számítógépben.

A MYO az egész kérdéskört más irányból közelítette meg. Ennek az alapja, hogy a kamerát eldobták, és azt elemezték, hogy az ember karjában az izmok a különböző mozdulatok hatására más elektromos aktivitást fejtenek ki. A koncepció tehát egyszerű volt: ezeket az aktivitási formákat kell felismerni, és ezzel megoldható az adott gesztus értelmezése. A MYO egy alkarra erősíthető eszköz lett, ami lényegében monitorozza az izomtevékenységet. Az előre eltárolt minták alapján állapítja meg a rendszer, hogy éppen milyen parancsot adott ki a felhasználó.

A Thalmic Labs által kifejlesztett MYO kompatibilis a Windows, Mac, Android és iOS operációs rendszerekkel, illetve saját fejlesztőkörnyezete is van, ami manapság elengedhetetlen egy ilyen terméknél. Sajnos a termék csak az év végén érkezik, és csak limitált példányszámban lesz elérhető. A pontos mennyiségről nincs adat, de a fejlesztőket így nehéz lesz meggyőzni a direkt támogatásról. Mindenesetre a 149 dolláros előrendelői ár baráti, vagyis ha jól szuperál az eszköz, akkor jó vétel lehet.

Előzmények

Hirdetés