Az MSI számol az új Thunderbolt interfésszel

Ha a külső grafikus vezérlő szóba kerül, akkor sokak számára az MSI neve ugrik be. Ezzel a piaccal ugyan nem csak ők foglalkoztak, de annyira talán senki sem hisz benne úgy, mint az MSI. Éppen ezért a vállalat szinten minden lehetséges kombinációt kipróbált, amelyek persze nem lettek túl sikeresek. Ez nem feltétlenül a gyártó, illetve a gyártók hibája, ugyanis szinte mindegyik konstrukció olyan gyermekbetegségekkel küzdött, amelyek mellett szinte lehetetlen volt elterjeszteni az amúgy jó ötletet.

Korábban is leírtuk, hogy három nagy probléma van a külső grafikus vezérlők koncepciójával. Egyrészt korlátozott az efféle buszok áteresztőképessége, a fizikai távolság következtében drasztikusan megnő a késleltetés, illetve a legnagyobb gond, hogy a különféle aljzatokat alapvetően az egyszerű le- és felcsatlakozásra tervezték, tehát relatíve könnyű véletlen megszakítani a kapcsolatot a grafikus vezérlő és a számítógép között, ami gyakorlatilag egy teljes lefagyáshoz vezet, vagy akár súlyosabb következményei is lehetnek. Nem véletlen, hogy soha egyik koncepció sem terjedt el, mert alapvetően használatra alkalmatlan így egy külsőleg csatlakozó elgondolás.

Az új, USB Type-C aljzaton keresztül dolgozó Thunderbolt pont a véletlen lecsatlakozáson segít. Ugyan a program futtatása ettől még véget ér, de legalább az operációs rendszer nem omlik össze. Az MSI két eszközzel is le szeretné támadni a piacot, hiszen az egyik legnagyobb probléma eltűnt, vagyis reális esély van a külső grafikus vezérlők terjedésére.

Az egyik eszköz egy nagyobb ház lenne, saját tápegységgel és egy x4-es PCI Express 3.0-s csatolóval, míg a másik megoldás egy jóval kisebb termék, amely mobil grafikus vezérlőket rejtene, és méretének hála, akár zsebre is vágható. Ez is x4-es PCI Express 3.0-s interfészen működne. Utóbbi limitáció egyébként elsődlegesen a Thunderbolt sebességéből ered, ugyanis nagyobb adatátvitelre az aktuális formájában ez az összeköttetés nem alkalmas. Természetesen a késleltetés most is magas lesz, de ez szimplán a kábel fizikai hosszából ered, tehát sosem lehet majd olyan mértékűre csökkenteni, mintha a grafikus vezérlő benne lenne az adott notebookban.

Az MSI ezeket a termékeket a USB Type-C aljzattal rendelkező, új Thunderbolt interfészt támogató notebookok bemutatásával párhuzamosan jelenti be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés