Mobil fronton a tablet lenne a nyerő?

Ezen a héten az ARM igazán elemében van, ugyanis Hermann Hauser a vállalat alapítója erősen kritizálta az Intel üzleti modelljét, és a chipóriás uralmának végét jósolta. A nyilatkozat meglehetősen érdekes megvilágításba helyezi az Intel helyzetét a mobil piacon, hiszen az ARM térnyerésével Santa Clara-i óriáscég a világ összes félvezetőgyártójával szembetalálhatja magát. Nem kétséges, hogy sok vállalat örülne a PC bukásának, ugyanakkor ezt nem olyan egyszerű kivitelezni, de semmi sem lehetetlen. Az Intel egyébként reagált a felvetésre, és úgy látják, hogy van elég hely több versenyző számára is.


Forrás: Intel's Insides

Tudor Brown
Tudor Brown

Mostanra világossá vált, hogy a fenti nyilatkozat csak az első menet volt, hiszen a DigiTimes számára adott interjúba, Tudor Brown a netbookok képességeit kritizálta. Az ARM elnöke szerint a tabletek több funkciót kínálnak, mint a netbookok, ugyanis az utóbbi termékek tudása megakad, amint valamilyen multimédiás szolgáltatásra kerül a sor. Meg kell jegyeznünk, hogy ilyen általánosan talán nem szerencsés kijelenteni ezt. Az tény, hogy a jelenleg kedvelt Intel Pine Trail platformra épülő termékekbe finoman szólva sem szorult túl sok multimédiás tudás, sőt a lejátszott videók képminősége is nagyon gyenge a konkurensekhez képest, ám a rendszerhez elérhető az Ion 2 platform is, amelynek a képességei ugyan korlátozottak a flashvideók lejátszásakor, de jelentősen több lehetőséget kínál az Intel saját IGP-jéhez képest. Persze a tabletekben használt korszerű SoC fejlesztések az internetezés szempontjából még többet kínálnak, hiszen támogatják az OpenGL ES 2.0 API-t, ami a WebGL szempontjából jelent számottevő előnyt. A megjelent PC-s platformok tekintetében ezt az Ion 2 is képes lenne abszolválni, de az NVIDIA számára a Tegra nagyságrendekkel jobb üzlet, így a támogatás szempontjából nem kérdés melyik rendszer élvez prioritást. Fontos megjegyezni, hogy a netbookok nem maradnak ilyen buták, hiszen az AMD nemrég leleplezte a januárban érkező Brazos platformot, aminek az előnye, hogy minden gyártófüggetlen API-t képes a grafikus mag erejével gyorsítani, vagyis még az ARM-os tableteknél is több szolgáltatást kínál, ráadásul az UVD 3.0 a képminőség szempontjából is az elérhető legjobb technológiákat alkalmazza. Az Intel a Cedar Trail platformmal szintén a multimédiás képességekre gyúr rá, ám ez a rendszer várhatóan csak a következő év második felében kerül bevetésre, és kérdéses a WebGL szempontjából fontos OpenGL ES 2.0 támogatása. Hamarosan érkezik azonban az Oak Trail platform is, amihez az Intel egy PowerVR IGP-t választott, ami a WebGL gyorsításával is megbirkózik.

Tudor Brown kijelentése tehát szigorúan csak a jelenre igaz, hiszen már a közeljövőben lesznek olyan PC-s platformok, amelyek vagy megegyező, vagy az AMD Fusion esetében jobb szolgáltatásokat is kínálnak az aktuális ARM-os rendszereknél. Persze itt elő szokott kerülni az ARM jobb energiamenedzsmentje, ami hosszabb üzemidőt tesz lehetővé ugyanakkora akkumulátor mellett. Ez az állítás vitathatatlanul igaz, és kétségtelenül fontos szempont egy mobil masina kiválasztásánál. Ráadásul az Intel és az AMD x86-os rendszereire nem érhető el a legfrissebb Android, ami szoftveres szinten is jelentősen fejlettebb az asztali Windows 7 energia-megtakarítási funkcióinál. Az Intel éppen ezért áll a MeeGo mellett, mely fejlesztést nemrég az AMD is biztosította a támogatásról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés