Januárban lesz szó a Windows 10 játékosoknak szóló újításairól

A Microsoft január 21-én ejti meg a következő nagy bejelentéseit a Windows 10 operációs rendszerrel kapcsolatban, amelynek tesztverzióját már mi is kipróbáltuk.

Az említett napra vonatkozóan lényeges információ, hogy Phil Spencer, az Xbox divízió vezetője is tart egy előadást, amelyről még egészen pontos adat nincs, de a szakember már jelezte, hogy a Windows 10 játékosoknak szóló újításait mutatja majd be. Valószínűleg a DirectX 12 lesz a fő téma, illetve a Microsoft átfogó stratégiája a PC-s játékosok számára. Phil Spencer személye egyébként ne tévesszen meg senkit. Bár valóban az Xbox divíziót vezeti, tehát látszólag nem felel a Windows operációs rendszerért, de a munkakörének része a PC-s játékpiac kutatása is, ezen belül is a lehető legjobb átjárhatóság kialakítása az Xbox és a PC-s platformok között.

Az alaphangot egyébként Brad Wardell, a Stardock elnök-vezérigazgatója már megadta. A számtalan PC-s stratégiai játék megszületéséért felelős szakember híresen imádja az alacsony szintű hardvereléréssel rendelkező API-kat, így a DirectX 12-t is. Elmondása szerint a PC egy olyan új érába lép, ahol a Jurassic Park vagy éppen a Star Wars I. rész: Baljós árnyak című filmekben alkalmazott számítógéppel generált grafika valós időben is megvalósíthatóvá válik.

Brad Wardell szerint erre jelenleg azért nincs lehetőség, mert a mai videojáték-motorok alapvetően az utófeldolgozással csinosítják az elkészült képkockát, de az új API-kkal ez megváltozik, és a valós idejű leképzés elvi működése is közelebb kerül a régebbi filmekben használt, számítógéppel generált grafikai megvalósításhoz. Utóbbira ráadásul gyakorlatban is működő példa az Oxide Games Nitrous technológiája, amelynek fejlesztésében Brad Wardell is szerepet vállalt. Ez az első olyan rendszer, amely ténylegesen modern elvek szerint működik, és ezt az ingyenesen letölthető, StarSwarm nevű technikai demonstrációban ki is lehet próbálni. Nem véletlen, hogy a Microsoft is ezzel demonstrálta először a DirectX 12-t, még idén márciusban.

Előzmények

Hirdetés