Adatvédelem és biztonsági mentés kötöttségek nélkül az Azure Backuppal

Adatvédelem és biztonsági mentés: csupa olyan kifejezés, melyek akkor nyerik el igazán értelmüket, amikor már megtörtént a baj, azaz bekövetkezik az adatvesztés, és használható mentés híján nincs visszaállítási lehetőség, vagy csak régi mentés áll rendelkezésre. Ez otthoni körülmények között minimum kellemetlen, de az üzleti világban egyenesen katasztrofális következményekkel is járhat. A kérdés tehát nem az, hogy kell-e a biztonsági mentéssel foglalkozni, hanem sokkal inkább, hogy miként oldjuk meg minden szempontból hatékonyan.


[+]

Könnyű abba a hibába esni, hogy a biztonsági mentéssel kapcsolatos kiadásokat pénzkidobásnak bélyegezzük, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy soha nem lesz szükségünk a mentett adatokra, emellett közvetlen hasznot sem hoz, ellenben gyakran igen költséges befektetés. Ugyanakkor ma már ez nem állja meg a helyét, mivel adottak olyan alternatív lehetőségek, ahol nem kell körülményesen üzemeltethető hardver telepíteni, infrastruktúrát fenntartani, szakértelmet igénylő szoftveres környezetet kezelni, ami összességében az eddigi lehetőségekhez képest sokkal vonzóbb opció.


[+]

A kulcsszó a felhő, pontosabban a felhőbe mentés lehetősége, amire a Microsoftnak is van egy igen kiforrott megoldása, amivel biztonsági másolat készíthető adatokról, ezek pedig visszaállíthatók a Microsoft-felhőből: ez pedig nem más, mint az Azure Backup. A hagyományos biztonsági mentési megoldások úgy fejlődtek, hogy a felhőt a lemezekhez és szalagokhoz hasonló végpontként vagy statikus tár célhelyként kezeljék. Bár ez a megközelítés egyszerű, mégis korlátozott, mivel nem használja ki maradéktalanul a mögöttes felhőplatformot, ezáltal költséges is, mert a nem megfelelő típusú tárhelyért vagy a kihasználatlan tárhelyért fizetni kell, emellett kevésbé hatékony, hiszen példának okáért a felügyeleti feladatok elvégzése túl sok időt vesz igénybe. Az Azure-alapú Backup szolgáltatás esetében ezek a problémák nem állnak fenn, hanem egyszerűen, kényelmesen, biztonságosan, rugalmasan, munka és költség szempontjából is hatékonyan végezhetők el a mentési feladatok.


[+]

Mindez persze jól hangzik, de érdemes a kulisszák mögé nézni, hogy megértsük, az imént felsorolt szlogenek mögött miért nem csak üres ígéretek vannak, hanem egy hasznos szolgáltatáscsomag:

  • Kényelmes: Földrajzilag kötetlen, távoli megoldás, ami anélkül használható, hogy fizikai tárolóra mentett adatokkal ki kellene mozdulni.
  • Korlátlan: Az Azure Backup nem korlátozza a bejövő vagy kimenő adatok mennyiségét, és korlátlanul méretezhető.
  • Biztonságos: A többszörös titkosítás – helyben titkosítás, titkosított adatküldés, titkosítás a felhőben – garantálja az adatok biztonságát minden fázisában, és csak a felhasználó számára hozzáférhető kulcsokkal használható, így senki más nem fér hozzá az adatokhoz. A lokális mellett lehetséges az adatok eltárolása egy másodlagos régióba (geo-replikáció), ráadásként adataink több példányban tárolódnak.
  • Rugalmas és skálázható: Használható más mentési megoldással, és a szolgáltatás elérhető más adatmentő szoftverből is. Emellett kiválasztható az igényeknek megfelelő Backup-összetevő, a sávszélesség dinamikus kiosztása pedig lehetővé teszi, hogy ne befolyásolja a hétköznapi munkamenetet.
  • Hatékony: Alkalmazáskonzisztens és növekményes mentés, tömörített adatok a kevesebb helyfoglalásért, 99,9 százalékos rendelkezésre állás.
  • Egyszerű: Ismerős felület, egyszerűen telepíthető ügynökszoftver, gyors regisztráció, centralizált monitorozás és riportkészítés, könnyű kezelhetőség.
  • Költségkímélő: Nincs kezdeti beruházás és hardveres üzemeltetési költség, csak azért a tárhelyért kell fizetni, amit valóban használunk.
  • Széleskörű: Fájlok és mappák, Windows-szerverek, a Windows-kliensek mellett SQL, SharePoint, Exchange és egyéb más komponensek, valamint Linux rendszerű Hyper-V és VMware virtuális gépek mentési lehetősége is rendelkezésre áll.

A Microsoft felhőjén alapuló biztonsági mentés megoldása, az Azure Backup tehát egyszerű és költséghatékony. A fizikai géptől távol, automatikusan, előre rögzített szabályok szerint végzi a mentést. Nincs szükség külön fizikai adatmentő eszközre, és nem kell kézzel bajlódni a mentéssel minden egyes nap, ezenfelül gondoskodik a fájlok, mappák és adatbázisok védelméről, valamint a Windows szerverek, kliensek és virtuális szerverek védelméről egyaránt.

Összegezve: a Microsoft az Azure Backup szolgáltatással magas rendelkezésre állású, biztonságos tárhelyet kínál adataink számára, melyet bárki, kötöttségek nélkül 30 napig ingyenesen kipróbálhat.

Előzmények