Mi vár a P4-re?..

Hirdetés

Lehetséges, hogy fél év múlva boldog-boldogtalan P4-es rendszerrel netezik, meg quake-el majd (ez utóbbi szabadon behelyettesíthető..), hiszen az Intel elgondolása (értsd roadmap) szerint a P4 rövidesen megszűnik high-end platformnak lenni.

Első lépésként ugyan csak a proci árak fognak padlót, mint arról nemrég mi is beszámoltunk, ám idővel már új chipset-ekkel szerelt lapok eddig soha nem látott inváziója reformálja a userek Pentium 4-ről eddig kialakult elképzeléseit: egyrészt ezekben a lapokban a drága RDRAM-ok helyett már mezei SDR/DDR modulokat is használhatunk, másrészt a korábbi, nem éppen olcsó (i850-es, akár 6-, akár 4-layer-es..) alaplapi megoldások után "végre" jóval jutányosabbak közül is választhatunk, ráadásul az eddigi nagy brand-ek mellett az i845/SiS645/VIA P4X266 chipset-ekkel már jóval több (értsd kisebb) gyártó ringbe száll.

Ahhoz képest, hogy a Pentium 4 alapvetően nem low-end konzumcikknek készült, a státusza szép lassan mégis errefelé csúszik: miután az AMD Tbrid-jei egyelőre túl erős ellenfélnek bizonyultak, minden MHz-előny ellenére a P4 árát a mostani teljesítménye szerinti polcra kellett visszarántani, amely művelet, bár ettől függetlenül a Tbird -egyelőre- ugyanúgy veri a P4-et, már komolyan kikezdheti az AMD újabban egekben trónoló népszerűségét. (persze lehet, hogy az Intel-t nem egészen ez vezérelte, csupán a piac(vissza)szerzés, azonban a vége, a hatalmas árcsökkentés ugyanaz..)

A Tbird-ök számára a mostaninál sokkal kedvező csillagállást el se lehetne képzelni: a proci olcsó és jó, már vannak hozzá egész jó, nem túl drága alaplapok, a CPU ráadásul túlhajtásra termett, hiszen sok példány gyárilag nyitott szorzóval érkezik(!), míg a többi szorzózárja ugye könnyebben nyitható, mint egy ananászkonzerv.. (ennek ellenére az összes eladott AMD procinak nyilván csak elenyésző része kap ilyesmi teljesítmény-injekciót..) Kérdés, hogy ha a P4-ből tömegcikk lesz, azaz ha a PIII helyébe lép, ráadásul az eddigiekkel ellentétben sem a lap, sem a RAM nem kerül majd egy vagyonba, az AMD mit tud majd lépni, hogy ne kelljen masszív piacvesztéssel számolnia..

Mert jövőre az előzetes becslések szerint a nagy alaplapgyártók lapkibocsátásának úgy 50% már a P4-es (Socket478-as) board-okat jelenti, míg a Socket A platform ennél csak jóval szerényebb támogatást élvez majd: erre a Gigabyte-nál kb. 25%-ot saccolnak.

Az ugyan még nem világos, hogy a Northwood-ot meghajtó chipset-ek közül kié lesz majd a legnagyobb szelet a piaci emeletes tortából, itt még lehetnek meglepő fordulatok.. (minket pl. komolyan meglepne, ha az Intel, a saját procijához csak a sokadik chipset-et tudná felmutatni: minden technológiai "hátránya" ellenére még mindig ő a legnagyobb chipgyártó, főleg, mert a VIA elvileg nem is gyárthat(na) P4-es chipset-et..)

A lényeg, hogy augusztus 26-án kipukkad az Intel-lufi, és a P4 minden eddiginél alacsonyabb áron kelleti majd magát, szeptember 10-én pedig elstartol a Brookdale (i845), hogy még inkább levegye a világot: a lábáról, de még így is egy rendes kis summával.. Emellett a VIA P4X266-osa már alig várja az indulást: a chipset kész, és ha tényleg sikerül forgalomba helyezni, akkor feltehetőleg az Intel is kész lesz.. Akit nevető harmadikként még a SiS is megmosolyog, amikor a SiS645-tel (bár a számok kevesebbről szólnak, ugye 645 vs. 845..), mint a platform egyelőre legígéretesebb megoldásával borzolja a kedélyeket.

Hát, lesz itt nekünk bőven izgalom, stay tuned.. :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés