Méregdrága Chromebookkal villantott a Google

A Google hivatalosan is lerántotta a leplet a Chromebook Pixel nevű termékről, melyről korábban már érkeztek pletykák. Ezek igaznak bizonyultak, így az újdonság most hivatalosan is bemutatkozott, és a prémium kategóriát célozza meg. A terméken egy friss Chrome OS fut, amiről sajnos nem lehet elmondani, hogy túlzottan sok képességgel fel lenne ruházva, a Windows 8-hoz képest például kifejezetten buta, de eddig a Chromebookok igen alacsony árcédulával érkeztek, így tulajdonképpen egy kompromisszumos megoldásért nem kellett túl sokat fizetni. Sokaknak ez megérte, hiszen az árcédula tényleg fontos tényező, és a hasonló árral rendelkező hagyományos notebookoknál is kompromisszumokat kell kötni, csak nem a technikailag fejletlen operációs rendszer oldalán, hanem esetleg a hardver képességeiben vagy éppen az anyagminőségben. Összegezve az eddig pénztárcabarát Chromebookok tulajdonképpen kiegészítették az olcsó termékek piacát egy alternatív megközelítéssel, aminek lényegében megvolt a koncepciója.

A Chromebook Pixel a prémium kategóriához mérten érdekes fejlesztés. Gyakorlatilag rendelkezik a Chromebookokra jellemző szegényes képességekkel, de a hardver szempontjából egy Intel Core i5-3337U jelzésű kétmagos processzor dolgozik benne, mely 1,8 GHz-es órajelen ketyeg, az IGP szerepét pedig a HD Graphics 4000 tölti be. A rendszermemória kapacitása 4 GB, míg az adatokat egy 32 GB-os SSD tárolja. Utóbbi szokás szerint nem okoz majd gondot, mert a Chrome OS koncepciója a felhős adattárolásra épül (a Google három évig 1 TB-os ingyenes webes tárhelyet biztosít), de ha még sem lenne elég a beépített tárkapacitás, akkor elérhető egy 64 GB-os verzió is. A masina természetesen rendelkezik IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth 3.0-s vezérlővel, valamint egy mini DisplayPort kimenettel és egy 720p-s webkamerával.

A Google igazi nagy dobása a kijelző, ami 12,85 colos, natív felbontása pedig 2560x1700 pixel. Ez egy igen bizarr 3:2 képarányt jelent, ami furcsa kinézetet ad a terméknek. Természetesen a megjelenítő érintésre érzékeny, ahogy az manapság a prémium kategóriában szokás. Extra, hogy a billentyűzet is háttérvilágítással dolgozik, továbbá a sztereó hangrendszer sem maradt le, bár ez alapkövetelmény már a belépőszinten is. A Chromebook Pixel egyébként mindössze 1,64 cm vékony és a tömege sem több 1,52 kg-nál. Ez mind jól hangzik, de a Chromebookok hagyományosan gyenge pontját ez a termék sem oldja meg, így terhelés nélkül alig 5 órás üzemidőre van kilátás. Utóbbi alapvetően nem pont a masina hibája, hanem a Chrome OS van igen gyengén megtervezve az energiagazdálkodási szempontok szerint, így a hardverek által támogatott energiatakarékossági szolgáltatások jó részét képtelen kihasználni.

A Chromebook Pixel egy nagyon érdekes prémium kategóriás masina, de nehéz megmondani, hogy kinek készült. Az alapmodell ára nem kevesebb, mint 1299 dollár, ami félelmetesen sok. Ennyiért jóval korszerűbb operációs rendszerrel felszerelt ultravékony notebookokat lehet kapni (esetleg kettőt is, ha okosan körbenéz a vásárló). Nem beszélve a 64 GB-os LTE modemmel felszerelt változat 1449 dolláros áráról, ami egyenesen sokkoló. Utóbbi gép persze csak áprilisban lesz elérhető.

Fontos lenne tudni, hogy mit szeretne a Google ezzel elérni. Tény, hogy a hardver főleg a kijelző oldaláról nagyon jónak tűnik, de nem az említett árcédulákkal. Olyan jó 700-800 dollárral olcsóbban már van miről beszélni, addig pedig Chromebook Pixel egy szimpla műremek, amit a Google elvihet a kiállításokra, megmutatva, hogy ilyet is tud a cég.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés