Memóriárak mélyrepülése

Hirdetés

Negatív rekordot döntöttek az SDR SDRAM árak. A gyártók morgolódásától hangos az egész piac, mert nem tudják eladni a felhalmozódott készleteket, pedig már 7000 forintért a sarki ABC-ben is utánavágják az embernek a 128MB-os modulokat.

A DDR SDRAM ára is szépen lassan elérte a megfizethető szintet: 128MB-os PC1600-as már 14000 forintért, PC2100-as már 15000 forintért (bizonyos nagykerekben ez utóbbi már 10000 Ft-ért is megkapható) beszerezhető. A sokat szidott Rambus RDRAM-ot 25000-ért vesztegetik.

Kérdés persze, hogy mi lehet a pangás oka? Talán a rendkívül nagy bizonytalanság, nem tudni, melyik szabvány lesz a nyerő (az ok ennél feltehetőbben sokkal kevésbé prózai: iszonyú nagy készletek vannak, és egyszerűen túltelített a piac... ez pedig mindig árcsökkentő hatást indukál). Az AMD a DDR-t favorizálja, az Intel az RDRAM-ot. Ha megjelenik végre a Pentium 4-hez a Brookdale chipset, akkor az SDR is maradhat még egy darabig (a Brookdale SDR SDRAM-ot használ, illetve DDR SDRAM-ot is támogat, de ez utóbbit az Intel 2002. január 1. előtt nem engedélyezheti, egy - a RAMBUS-szal kötött - megállapodás miatt).

Hirdetés