Megállt a RAM árak növekedése!

Hirdetés

Már hetek óta figyelemmel kísérjük az árfolyamokat, és az vehető észre, hogy nem növekednek tovább a RAM árak. Persze ez még változhat, de bizakodásra adhat okot.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a memória piac idén végre magára talált, már a termelési ár fölött értékesítik a modulokat, vagyis hasznuk van belőle, aminek nagyon örülnek a cégek, nem úgy, mint a felhasználók. :(

Viszont könnyen égbeszökhetnek megint az árak, ugyanis a gyártók kapacitása már most sem tudja teljesen kielégíteni az igényeket, és csak egyre nő a kereslet! A RAM piacot több tényező is mozgatja, íme pár példa: az asztali PC-be szánt modulok, a notebookba építendő modulok és persze a videokártyákra szerelendő típusok.

Az asztali PC-k piacán a Windows XP mindenkivel elhitette, hogy kell legalább 256 MByte RAM, így nagyon sokan upgrade-elnek. A notebook eladások kezdik megdönteni eddigi rekordjukat, jól alakul az üzlet ezen a téren is. A VGA kártya piacon pedig igazán nagy az igény: itt az új GeForce4, és az olcsóbb Gef3 iránt is fellendült a kereslet, valamint a Radeon is hódít (jelenleg ez vezet az USA-ban).

Íme pár konkrét adat: a 128 megás SD RAM 4.18$, a 256 MByte-os SD 8.38$, a 128 megás DDR RAM 4.14$, a 256 megás DDR modul pedig 8.30$, amely azt jelenti, hogy az elmúlt hetekben nem emelkedtek jelentősen az árak.

Persze aki most kezd örülni, az hagyja abba gyorsan, ugyanis a hazai piacon a változások mindig 2, akár 3 hét késéssel következnek be, vagyis az árak stabilizálódása is kicsit később fog elérni hozzánk, és gondolom az élelmesebb kereskedők kicsit mesterségesen is kihasználják az korábbi emelkedés tényét (tisztelet a kivételnek).

Annyi biztos, hogy a cégek kezdenek áttérni az olcsóbb gyártási technológiákra, és jelenleg további áremelések sincsenek betervezve a nagyoknál, így elképzelhető, hogy a tavaszt kellemesebb RAM árakkal fogjuk kezdeni. :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés