Megnyílt az út a 80 TB-os merevlemezek felé?

A kérdésre a Showa Denko legújabb HAMR-fejlesztése tudja a választ.

A Showa Denko K.K. (SDK) lerántotta a leplet az újgenerációs HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) tányérjairól, melyeknek alumínium felületén a nagyobb területi sűrűség elérésének érdekében egy újfajta, nagyon apró kristálymagokból álló, vas-platina ötvözetből készült vékonyfilm réteget használnak mágneses anyagként. A cél, hogy idővel megvalósítható legyen 70-80 TB-os merevlemezek építése a 3,5 hüvelykes formátumban.

Hogy a már létező megoldásokhoz képest jelentősen javítsák a mágneses koercivitást, a mérnökök mágneses rétegek új struktúráját vetették be és új módszereket implementáltak a média hőmérsékletének kontrollálására a gyártási folyamat során. Ezt a koercivitást azért fontos maximalizálni, mert az adatok rögzítésére használt kristálymagok kezdenek elképesztően kicsik lenni, s bár ez megkönnyíti a magnetizációjukat, csökkenti az általuk generált mágneses mező erejét, ami nem kívánt inter-track interferenciát (ITI) generál, s ezáltal az olvasófejek nehezebben olvassák az adatokat. Az ilyen tányéroknak írás közben szükségük van valamilyen EAMR (Energy-Assisted Magnetic Recording) technológia közbenjárására, és jelen esetben az extrém hőmérsékletek tűrése is kulcsfontosságú szempont – a Showa Denko szerint az új fejlesztésük az iparág legkomolyabb olvasási-írási karakterisztikáit, illetve tartósságát kínálja.

Transzmissziós elektronmikroszkóppal készült felvételek az új HAMR médiáról Transzmissziós elektronmikroszkóppal készült felvételek az új HAMR médiáról Transzmissziós elektronmikroszkóppal készült felvételek az új HAMR médiáról

A cég ugyan nem tette nyilvánossá a bitsűrűséget és ígéretek sem hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy mikor veszi kezdetét a következő generációs lemezek tömeggyártása, de azt megjegyezték, hogy a mai csúcs CMR (Conventional Magnetic Recording) tányérok bitsűrűsége nagyjából 1,14 Tb/in², és széles körben elterjedt nézet, hogy ez nem is fog számottevően növekedni valamiféle EAMR eljárás alkalmazása nélkül. A vállalat úgy véli, hogy a HAMR-alapú megoldások a jövőben el fogják érni az 5-6 Tb/in²-et, ami lehetővé teszi az első bekezdésben említett, mai szemmel nézve igen komoly kapacitású háttértárolók eljövetelét a tányérok számának gyarapítása nélkül.

A Seagate lesz az első, aki 2020 második felében adoptálni fogja a HAMR-t a kereskedelmi forgalomba szánt, 20 TB-os meghajtóknál, de valószínű, hogy ezek még saját tányérokkal érkeznek majd, tekintve, hogy a Showa Denko egyelőre csak felkészül az új média nagyüzemi gyártására. A Toshiba várhatóan a 2 TB-os MAMR (Microwave-Assisted Magnetic Recording) tányérokat fogja felhasználni az idén megjelenő, 18 TB-os HDD-ihez, de az elkövetkezőkben bizonyosan átáll a HAMR-re, míg a Western Digital az idei, 18 és 20 TB-os, PMR-es (Perpendicular Magnetic Recording) modellei után fokozatosan tervezi a MAMR/HAMR-re való áttérést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés