Hirdetés

HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording)

Hirdetés

A mágneses adattárolás fejlődése, köztük a merevlemezek tárkapacitásának növelése mindig nagy kihívás elé állította a mérnököket. A kezdetben használt, a HDD-k kapacitását erősen behatároló hosszirányú rögzítési eljárást időközben felváltotta a manapság is alkalmazott merőleges adatrögzítési eljárás (PMR), ami a korábbinál jóval nagyobb adatsűrűséget tett lehetővé. Azonban ennek a technológiának is megvannak a maga korlátai és fizikai határai, amikor a tárolt adatok (bitek) biztonságát figyelembe véve az aktuális fizikai méreteket alkalmazva nem lehet tovább növelni az adatsűrűséget, ezáltal a tárolók kapacitását.

A HAMR működésének vázlata
A HAMR működésének vázlata

Az ok a PMR-nél taglalt szuperparamágneses jelenség, amit egyszerűen kiküszöbölhetnének a gyártók, ha olyan hordozóréteget használnának a merőleges adatrögzítési eljárás során, aminek koercitivitása jóval nagyobb a mostaninál. A koercitivitás azt a mágneses térerőt jellemzi, amely egy szemcse mágnesezettségét megváltoztatja. Ennek értelmében a nagyobb koercitivitással rendelkező hordozók jóval stabilabb mágneses jellemzőkkel bírnának, mivel nagyobb mágneses térerő hatására sem következne be instabil állapot, így az adatbitek a jelenleginél közelebb kerülhetnének egymáshoz, aminek következtében az adatsűrűséget tovább nőhetne. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

HAMR-t alkalmazó író-olvasófej
HAMR-t alkalmazó író-olvasófej

A nagyobb koercitivitás miatt nem csak az instabil állapotot lehetne elkerülni, de az íráshoz is erősebb mágnese térre lenne szükség. Sajnos a ma használt fejek ezen a téren elérték a határaikat, kvázi az ilyen hordozók írása a hagyományos módon nem lehetséges. És itt jön képbe a HAMR, azaz a hővel támogatott mágneses rögzítés: ha az írni kívánt réteget az írás pillanatára az adott hordozóréteg Curie-pontjának közelébe hevítik, akkor módosulnak annak mágneses tulajdonságai (veszít koercitivitásából), ezáltal gyengébb mágneses térrel, azaz a manapság használatos fejjel is írhatóvá válik a felület. A hevítést az író-olvasó fejre szerelt optikai egységgel (lézerrel) végzik, majd ezt követően a hagyományos mágneses módszerrel megtörténik az írás, végül a hőmérséklet csökkenése stabilizálja a felírt állapotot.

A technológiával a TDK kísérletezik intenzíven, aminek eredményeiről már több ízben beszámoltunk.

Hirdetés