Megjelentek az Intel Lindenhurst chipsetjei

Az Intel június végén, Nocona magra épülő, 800 MHz-es rendszerbusszal és EM64T kiterjesztéssel ellátott Xeon processzoraival együtt dobta piacra munkaállomásokba szánt E7525 (Tumwater) lapkakészletét. Ezt most az E7520 (Lindenhurst) és az E7320 (Lindenhurst-VS) szerver-chipkészletek követik.

A laboratóriumi tesztek során bizonyos hibák jelentkeztek, így a Lindenhurst-variánsok a negyedik negyedévre várható új steppingig korlátozásokkal alkalmazhatók. Az Intel szerint PCI Express adapterek használata esetén stabilitási problémák léphetnek fel, amelyek akár a Memory Controller Hub – s így a szerver – leállását okozhatják. A vállalat ezért inkább a PCI-X bővítősín, illetve legfeljebb bevizsgált PCI Express kártyák vagy alaplapra integrált PCI Express chipek használatát javasolja.

A speciálisan a szerverek igényeihez való igazodás nemcsak a PCI Express x16 interfész elhagyásában mutatkozik meg a Tumwaterrel szemben, hanem – legalábbis az E7520 esetében – egy sor, a megbízhatóságot, a rendelkezésre állást és a szervizelhetőséget javító funkcióban is. Ezek közé tartozik az ECC, az x4 Single Device Data Correction, a Memory Mirroring és a biztonsági tartalékot képező Hot Spare Memory modulok támogatása, bár ezek nem jelentenek alapvető újdonságot, hiszen a ServerWorks néhány lapkakészlete már az 533 MHz-es Xeonoknál is biztosítja ezeket a szolgáltatásokat.

Southbridge-ként az ICH5R-t alkalmazzák, ez azonban csupán két, ráadásul nem Hot Plug-kompatibilis Serial ATA csatlakozót biztosít, így az E7210-chipsetből megismert 6300ESB déli híd jöhet még szóba alternatív megoldásként.

Az E7520 három PCI Express x8 porttal rendelkezik, amelyek két-két x4 interfészként is működtethetők. Ezek vagy közvetlenül a PCI Express hardver csatlakoztatására használhatók, vagy egy bridge chipen keresztül két-két PCI X busz felé teremtenek kapcsolatot. Ezenkívül az IOP320 I/O processzor csatlakoztatható, melynek segítségével nagy teljesítményű RAID tömböket lehet létrehozni. A lapkakészlet maximum 16 gigabájtnyi PC2-3200R, PC-2700R vagy PC-2100R memóriát támogat.

Az Intel, az Iwill és a Supermicro már bejelentette a Lindenhurstre épülő első alaplapokat, őket várhatóan hamarosan követi az Asus, a Gigabyte, az MSI és a Tyan is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés