Szállítási nehézségek az Intelnél

Az Intel szóvivője is elismerte, hogy legerősebb asztali processzorát, a 3,6 GHz-es Pentium 4 560-ast csak korlátozott mennyiségben képes szállítani a vállalat. A chip júniusban jelent meg a 915 és 925 Express chipsetekkel együtt.

Az ellátási gondok miatt több gyártó is változtatni kényszerült kínálatán, és egyes amerikai nagykereskedők termékpalettájáról is hiányzik a CPU. A Dell törölte a Dimension 8400-hoz választható processzorok listájáról az 560-ast, így jelenleg a 3,4 GHz-en futó Pentium 4 550 az elérhető legnagyobb teljesítményű modell. Megmaradt ugyanakkor a játékosoknak szánt Dimension XPS processzorkínálatában, bár a szállítási határidő 45 napra nyúlt, szemben a kisebb CPU-kkal szerelt gépek öt napjával. A Dell hagyományosan az Intel aktuális csúcsprocesszoraival értékesíti a Dimension 8000-es sorozatát és az XPS-t, azonban már idén is előfordult, hogy az ellátás akadozása miatt régebbi processzorokhoz kellett visszatérnie. Márciusban átmenetileg újra Northwood magos Pentiumokat kínáltak a kis darabszámban rendelkezésre álló Prescottok helyett. A Hewlett-Packard továbbra is biztosítja szabadon konfigurálható Compaq Presario PC-ihez a 3,6 GHz-es Prescottot, a szállítási idő a cég szerint alig több mint egy hét.

A nehézségek az elemzők szerint nem feltétlenül gyártástechnológiai problémákra vezethetők vissza, hanem inkább abból fakadnak, hogy az Intel rosszul mérte föl azt az időt, amely a gyártás megkezdésétől, illetve a termék bejelentésétől a tömegtermelés felfuttatásáig szükséges lett volna. Az Intel jelenleg legnagyobb darabszámban eladott Prescott magos processzorai egyébként a 2,8–3 GHz órajelű mezőny tagjai. Friss információk szerint a 4 GHz-es asztali CPU megjelenése ez év végéről 2005 első negyedévére tolódik.

A hír Craig Barrettnek, az Intel ügyvezető igazgatójának július 21-én a vállalat alkalmazottaihoz intézett feljegyzése fényében különös színezetet nyer. Az Intelnek a közelmúltban el kellett halasztania a Sonoma kódnevű Centrino-platform bevezetését a lapkakészlet tervezési hibája miatt; ugyancsak nehezen indult a 90 nanométeres gyártási eljárás alkalmazása a Dothan és a Prescott esetében, és az utóbbi fejlesztési irány csődjét jelezte a Tejas és Jayhawk kódnevű processzorok törlése a hivatalos útitervből; nem utolsósorban pedig a friss 915/925 Express chipsetek nyilvános szereplése sem csak dicséretből állt – egy hiba miatt már értékesített szériákat kellett visszahívni. Barrett rámutat, hogy a cég hírnevét megtépázó eseteknek részint különbözőek voltak ugyan az okaik, de egyformán a vevők elégedetlenségét táplálták. Az igazgató a munkamorál javítását és az erőforrások jobb összefogását szeretné elérni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés