Hirdetés

Megjelent a SiS R658 RDRAM chipset!

Talán nem véletlen, hogy ősz helyett már most útnak indítja a SiS az R658-ast -- az Intel hivatalosan is megerősítette, hogy a 850E az utolsó RDRAM-os chipsetjük, a Rambus napja tehát PC fronton leáldozóban van. Ennek megfelelően elég botor lépésnek tűnik most egy ilyen settel előrukkolni, arra ugyanis mérget lehet venni, hogy amit az Intel szeret és komolyan gondol, abból "szabvány" lesz az iparban. Tény ugyanakkor, hogy a másik ág, azaz az Intel által nem támogatottság még nem jelenti azt, hogy halott ötletről lenne szó. Legjobb példa az AMD elmúlt 2-3 éve. Mégis, most úgy érezzük, hogy más a helyzet, hiszen nem olyasmiről van szó, amit az Intel meg sem próbált, mert nem látott benne fantáziát -- az Intel éveket és dollármilliókat szánt az RDRAM népszerűsítésére, és nagyon is komolyan gondolta a kérdést. Valamiért mégis megbukott. Márpedig, ha az Intel megbukott, igen valószínűtlen, hogy pont a SiS villantana...

A SiS R658 attól még itt van (papíron! mert a "bejelentés" és a "boltban kaphatóság" között náluk gyakran van több hónap különbség). Itt van, és tényleg jobb, mint bármi, amit az Intel RDRAM-hoz valaha csinált.

Az R658 akár 4 GB PC800/PC1066-os RDRAM-ot támogat, a chipset két és egy csatornás implementációt is támogat (!). A North Bridge-ben már AGP 8X-os vezérlőt találunk, a South Bridge-hez pedig egy 533 MHz-es, 1 GB/sec átvitelű MuTIOL köti. A South Bridge a legújabb SiS 963, tehát 5.1-es hangchipet, 10/100 MB-os Ethernet és Home PNA 2.0 vezérlőt, valamit két ATA/133 csatornát, illetve 6db USB 1.1/2.0 portot és 6db PCI slotot kapunk.

Alex Wu, a SiS chipset divíziójának főnöke szerint az R658 szépen skálázódik majd az egyre gyorsabb Pentium 4-es processzorokkal, 3 GHz fölött már látványos lesz a különbség a többi chipsethez képest (nem hallottuk ezt már valamikor?). A "történelem" a SiS ellen szól, de mindez nem predesztinálja őket semmire -- lehet, hogy az R658 lesz az a set, amiről az Intel mindig is csak álmodott. Mi mindenesetre "rajta vagyunk" a kérdésen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés