Bemutatkozott a SiS R658 RDRAM chipset!

Hirdetés

Az Intel röviden és tömören fogalmazva dobta a Rambust. Messzire. Több éves huzavona, sikertelen piaci fogadtatás, rengeteg elköltött millió után az Intelnek betelt a pohár. Utolsó RDRAM-os chipsetjük, a pár hete megjelent Intel 850E már a hivatalos "PC1066-os RDRAM kompatibilitást" biztosító teszteket sem érte meg, egyszerűen PC800-as támogatással adták ki (és nem hivatalosan állíthatjuk be magunknak a PC1066-os RDRAM opciót).

A következő Intel chipsetek, a Springdale és a Granite Bay már a kétcsatornás DDR memóriavezérlő jegyében fogannak, világos tehát, hogy semmi helye az RDRAM-nak. Annak ellenére, hogy a legtöbb chipset és memóriagyártó -- ez utóbbiak csak a lelkük mélyén, de -- egyetértenek abban, hogy technológiailag az RDRAM a fejlettebb. Egyetlen baj van vele: drága az előállítása, ráadásul a Rambus egy elég kellemetlen cég, nem szívesen dolgoznak velük. Magas jogdíjak, stb.

Ennek fényében furcsa, hogy az Intel levedlett göncét a SiS veszi fel. Év végére ígérik a SiS R658-at, a SiS RDRAM-os chipsetét. Az R658 nagy előrelépés lesz az i850E-hez képest, hiszen hivatalos 8X-os AGP, PC1066 (4i) RDRAM, és nem hivatalos PC1200 RDRAM támogatással bír. Ha ez sem lenne elég: az R658 a SiS963-as déli híddal (South Bridge) érkezik, ami IEEE-1394 Firewire, USB 2.0 és ATA/133 feature-öket biztosítja.

A SiS a Computexen már működő R658-as rendszerrel szolgált, ami megtarthatja még a hitet az amúgy eléggé csúszkáló SiS-es bejelentési dátumokban. Érdekesebb kérdés az, hogy kinek készül az R658, hiszen az RDRAM, főleg a PC1066-os inkább a drágább gépeknél rúg labdába, míg azon a piacon pont az Intel, és nem a SiS népszerű. Egy olcsó PC1066-os RDRAM-os gép viszont meglehetősen ellentmondásosan hangzik...

Maradnak tehát az olyan fanatikusok, mint például mi :).

Azóta történt

Hirdetés