Még a Computex előtt befutnak a Broadwell-K processzorok

Március vége óta már nem kérdés, hogy megérkeznek a Broadwell-K processzorok, vagyis a Broadwell fejlesztés asztali piacra szánt verziói, de az már új információ, hogy ezek még a Computex előtt elérhetők lesznek az Intel partnereinek, illetve jó eséllyel a kereskedőknek is.

Hirdetés

A jelenlegi dokumentumok szerint a két LGA1150-es modell mellé három BGA1364-es tokozású verzió érkezik, és mindegyikben Iris Pro Graphics 6200-as IGP található. Az is érdekes, hogy a gyártóknak leadott marketinganyag ezeket a processzorokat tízmagosnak nevezi, de ezt speciálisan kell értelmezni. Erre pár bekezdéssel később visszatérünk, de előbb érdemes az érkező modellek paramétereit az alábbi táblázatokból megismerni:

Intel Broadwell-K - asztali Core generáció GT3e IGP-vel és LGA1150-es tokozással
Típus Órajel/Turbo Boost órajel
Hyper-Threading L3 cache Fogyasztás
Iris Pro Graphics 6200 turbo órajel
i5-5675C (4 mag) 3,1/3,5 GHz nincs 4 MB 65 W 1400 MHz
i7-5775C (4 mag) 3,3/3,7 GHz
van 6 MB 65 W 1400 MHz

Intel Broadwell-K - asztali Core generáció GT3e IGP-vel és BGA1364-es tokozással
Típus Órajel/Turbo Boost órajel
Hyper-Threading L3 cache Fogyasztás
Iris Pro Graphics 6200 turbo órajel
i5-5575R (4 mag) 2,8/3,3 GHz nincs 4 MB 65 W 1400 MHz
i5-5675R (4 mag) 3,1/3,6 GHz
nincs 4 MB 65 W 1400 MHz
i7-5775R (4 mag) 3,3/3,8 GHz van 6 MB 65 W 1400 MHz

Mindegyik modell memóriavezérlője kétcsatornás DDR3-as opció, amely effektív 1600 MHz-es órajelen képes üzemelni. Emellett az eDRAM is helyet kap a tokozáson, függetlenül attól, hogy az LGA1150-es vagy BGA1364-es

A Broadwell processzormagok száma marad négy, viszont az előbb említett tíz mag innen úgy jön ki, hogy a mély integráció miatt az IGP hat darab multiprocesszora is bele van számolva a feldolgozók közé. Ahhoz, hogy ebből a felhasználó profitáljon Windows 10 operációs rendszer szükséges olyan WDDM 2.0-s meghajtóval, amely az alapvető GPUMMU mód mellett a IOMMU virtuális címzési modellt is támogatja. Nyilván ebből már sejthető, hogy az Intel ilyen meghajtót fog kínálni, bár ez akkor lett volna meglepetés, ha nem így tenne a cég. A WDDM 2.0 IOMMU virtuális címzési modellje mellett a lapka processzorrésze és IGP-je egységes virtuális memóriát és közös laptáblát támogat, vagyis az IGP az eltérő memóriaterületek közötti adatmásolások elkerülésével viszonylag nagy hatékonysággal felhasználható a megfelelően megírt alkalmazások gyorsítására.

Ebből a koncepcióból egyébként maga a DirectX 12 is profitál, és az Intel több olyan grafikai eljáráson is dolgozik, amelyek csak IOMMU virtuális címzési modellel üzemképesek, vagyis konkrétan nem aktiválhatók dedikált grafikus vezérlő mellett, utóbbi termékek ugyanis érthető okokból képtelenek az IOMMU támogatására. Arra azonban lehetőséget ad a DirectX 12, hogy speciális erőforrás-kezeléssel a processzorba mély integrációval beépített IGP-k kiszámolják IOMMU módban az adott eljárást, majd az eredményt továbbküldjék a dedikált grafikus vezérlőnek, amely így képes végrehajtani és befejezni a leképzéssel járó többi feladatot. Ez egyfajta speciális több GPU-s mód lenne lényegében a gyártók mixelésével.

A hat multiprocesszorra vonatkozó adatból az is kiderült, hogy az Iris Pro Graphics 6200 gyakorlatilag hat shader tömbbel rendelkezik, vagyis összesen 48 darab feldolgozót tartalmaz. Ennek megfelelően elmondható, hogy a Broadwell-K fejlesztés a Broadwell-U lapkák IGP-jét kapta meg.

Az Intel a gyártóknak küldött dokumentumokban azt is megjegyezte, hogy érkezik egy olyan meghajtó a Broadwell-K asztali verziójához, amely támogatja az OpenGL 4.4-et. Ez valószínűleg a többi Broadwell fejlesztéshez is elérhető lesz, bár a mobil verziókra jellemzően nem a gyári támogatás vonatkozik, így az adott notebook gyártóján múlik, hogy a felhasználók elérik-e a frissítéseket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés