Hirdetés

Megújítja prémium rendszerchipjét a MediaTek

A Helio P90-ben majdnem minden részegységhez hozzányúltak a mérnökök, de a gyártástechnológiát nem piszkálták.

A MediaTek a nemrég bemutatott Helio P70 után egy újabb prémium rendszerchippel frissítette a termékportfólióját, amely végre tényleges újdonságokat is tartalmaz, hiszen ez a linkelt lapkáról nem volt elmondható. A változások miatt a vállalat APU 2-nek (AI Processing Unit) nevezi a fejlesztést, de ez leginkább egy marketingelem, ennél sokkal fontosabb, hogy mi van a chipen belül.

A Helio P90 a processzorrész tekintetében kétklaszteres megoldás. A gyors klaszter két darab, 2,2 GHz-en üzemelő Cortex-A75-ös, míg az energiatakarékos hat darab 2 GHz-en működő Cortex-A55-ös magot kapott. Így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek működését már nem a CorePilot, hanem az ARM DynamIQ biztosítja.

A grafikus számítások területén a MediaTek leváltotta az ARM-ot, és inkább az Imagination PowerVR GM9446-ot licencelték, amely a Series9XM sorozat leggyorsabb megoldása. Ennek az előnye a korábbi opcióhoz képest a nagyobb teljesítmény, illetve a Vulkan 1.1-es API támogatása, amit nem sok hasonló kategóriába szánt rendszerchip mondhat el magáról, bár ez sok esetben inkább szoftveres kérdés, valójában a korábbi Mali-G72 is képes lenne erre, ha az ARM írna hozzá meghajtót. Az új IGP egyébként 970 MHz-es magórajelen működhet, ha van erre fogyasztási keret.

Hatékonyabb lett a Cadence Tensilica Vision P6 DSP-re épülő APU (AI Processing Unit) részegység, amely immáron kiegészült egy MediaTek által tervezett, dedukcióra képes fixfunkciós motorral. Utóbbinak a teljesítménye összesen 1127 GMAC/másodperc, ami igazán kellemes, cserébe persze nem programozható.

A kétcsatornás memóriavezérlő LPDDR4X szabványú rendszermemóriát támogat, maximum 8 GB-os kapacitásig, a maximális effektív órajel pedig 1866 MHz lehet. Természetesen a SoC kezeli még UFS 2.1-es szabványt is.

A Mediatek javított az integrált két darab ISP-n, azaz jelfeldolgozó processzoron, amelyek már 48 megapixeles kamerával is megbirkóznak, vagy két kamera esetén 16 és 24 megapixel jöhet szóba. Az integrált 4G/LTE modem természetesen adott, míg a teljes chipset tekintetében van lehetőség az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és a Bluetooth 5.0 támogatására is.

A Helio P90 a fentiek mellett maradt a TSMC 12 nm-es FinFET node-ján, ami így leírva nem hangzik túl jól, de a modernebb gyártástechnológiák még mindig túl drágának mondhatók, ami az árazást tekintve tipikusan agresszív MediaTek számára nem lenne túl kedvező.

Az új rendszerchipre épülő ultramobil eszközök majd valamikor a következő esztendő elején kerülhetnek bejelentésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés