A prémium szint alját célozza az új MediaTek SoC

A Helio P22 nyolc darab, relatíve gyors processzor maggal operál.

A MediaTek új, középkategóriás rendszerchipet jelentett be a piac számára, amely a Helio P22 jelzést viseli, és az elmúlt év augusztusában megjelent P23-hoz hasonlítható a leginkább. A friss fejlesztés már a TSMC 12 nm-es node-ján készül, ami egy prémium szint alját célzó fejlesztéstől manapság elvárható.

A Helio P22 processzorrésze nyolc darab ARM Cortex-A53-as magból áll. Az új gyártástechnológiával viszont már nincs szükség a Big.Little koncepció bevetésére, így mindegyik mag dolgozhat relatíve magas, 2 GHz-es órajelen. Az LPDDR4X szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő két darab 16 bites csatornát kínál, és a párosított memória effektív órajele 1600 MHz lehet. Alternatív lehetőség még a 933 MHz-en ketyegő LPDDR3 szabványú memória használata, ami egy darab 32 bites csatornával érhető el, tehát összességében komoly korlátokhoz vezet.

A MediaTek érdekes módon lecserélte az ARM-ot az IGP szempontjából, és a helyére egy 650 MHz-es órajelen üzemel PowerVR GE8320 került. Az új SoC rendelkezik még ISP-vel, aminek teljesítménye egy 13 és egy 8 megapixel, összesen pedig egy 21 megapixeles kamerát képes támogatni. A videók kódolása és dekódolása ma már nem jelent problémát, és a Full HD-s felbontás erejéig a Helio P22 sem fog szégyent vallani, ugyanakkor a kijelzőmotor 1600x720 pixeles kijelzőt támogat, ami jelzi, hogy nem a csúcskategória a cél. Természetesen az integrált 3G/LTE modem adott.

A MediaTek a Helio P22-t már szállítja az érdeklődők számára, az év későbbi részében tehát több ultramobil eszköz is épülhet majd rá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés