Az alacsony árra koncentrál az új MediaTek SoC

A Helio A22 a P22 butított verziója lesz, de így is sikerre viheti.

A MediaTek új, pénztárcabarát mobil eszközökbe szánt rendszerchipet jelentett be a piac számára, amely a Helio A22 jelzéssel fog hódítani. A friss fejlesztés ár a TSMC 12 nm-es node-ján készül, és technikai értelemben felfogható a korábban bemutatott Helio P22 butított verziójának.

Hirdetés

A Helio A22 processzorrésze négy darab ARM Cortex-A53-as magból áll, amelyek 2 GHz-es órajelen dolgoznak, míg az LPDDR4X szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő két darab 16 bites csatornát kínál, és a párosított memória effektív órajele 1600 MHz lehet. Alternatív lehetőség még a 933 MHz-en ketyegő LPDDR3 szabványú memória használata, ami egy darab 32 bites csatornával érhető el, tehát összességében komoly korlátokhoz vezet.

Az IGP szerepét egy PowerVR GE8320 tölti be, továbbá az új SoC rendelkezik ISP-vel, aminek teljesítménye egy 13 és egy 8 megapixel, összesen pedig egy 21 megapixeles kamerát képes támogatni. A Full HD-s videók kódolása és dekódolása ma már nem jelent problémát, illetve adott az integrált 3G/LTE modem is.

A fő különbség a Helio P22 és az A22 között, hogy előbbiben nyolc, míg utóbbiban négy processzormag található. Minden bizonnyal a lapka ugyanaz, csak négy magot letilt a MediaTek, ezek 12 nm-es node-on amúgy sem foglalnak sok helyet, vagyis nem lenne értelme kétféle rendszerchipet tervezni csupán ennyi különbségért.

A MediaTek a Helio A22-t már szállítja az érdeklődők számára, várhatóan több ultramobil eszköz is épülhet majd rá, többek között a Xiaomi Redmi 6A.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés