Maximális minimum: mini PC-k, itthon is

Az asztali számítógépek világa láthatóan két irányba halad: az egyik vezérfonala a funkcionalitás, a másiké a dizájn. Az utóbbi trendet a modderek indították, az előbbi úttörője pedig a Shuttle XPC volt.

Hirdetés

A minipc ötlete kézenfekvő, régen valahogy így néztek ki a "buta terminálok", és a végül csendben elhullott Java gépek is imígyen festettek volna. Azonban korai hasonmásaival szemben a korszerű minipc leginkább csak méretben vállal kompromisszumot, teljesítményben már szinte alig.


XPC, akár cserélhető előlappal. Forrás: www.prohardver.hu

Az első minipck nem voltak nagyágyúk teljesítményben, jellemzően valamilyen olcsó, integrált chipsetre épültek. A Shuttle azonban nem nyugodott, a sikereken felbuzdulva villámgyorsan fejlesztett, ezért ma az övé az egyik legütőképesebb, legszélesebb és talán legkifinomultabb minipc paletta. Ráadásul mára igen korszerű alapokra épülnek, Intel és AMD platformra egyaránt.


Forrás: www.prohardver.hu

A gépek eltérő alapjai leginkább az árakban nyilvánulnak meg, a kilométeres feature lista szinte mindegyiknél azonos. Ami a leginkább említésre méltó, és a sokadik revízió kifinomultságát mutatja, hogy mindegyik gép rendelkezik egy-egy 5,25" és 3,5" bővítőhellyel, valamint egy AGP és egy PCI csatlakozóval is, ami az integrált eszközök kavalkádja mellett az átlagfelhasználónak talán még sok is. Akinek többre van szüksége, nos azoknak valók a teljes méretű PC-k, a többiek azonban bőven jól járnak egy kompakt és csendes minipcvel.


Forrás: www.prohardver.hu

A teljesség igénye nélkül, a Shuttle XPC-k legfőbb ismérvei: aluminium ház (aminek jópofaságát és kis helyigényét nem lehet eléggé hangsúlyozi), 200W minőségi tápegység, megfelelő hűtőegység, valamilyen integrált VGA és hang, modem és LAN, továbbá USB, FireWire, TV out, S/PDIF és audio ki-bemenetek. Talán ami egyedül hiányzik, az a DVI csatlakozó. Akinek ez nem kerek, akár egy Radeon 9700-at és egy bika hangkártyát is bedobhat még a bővítőhelyekre.

A változatok között tallózva leginkább a chipsetek döntőek: Intel vonalon a SiS651-es SS51G mintegy nyolcezer forinttal olcsóbb a kb. 78 ezer nettóba kerülő i845GE alapú SB51G-nél. Mindketten tudják az 533-as FSB-t és a DDR333-at is. AMD fronton az olcsóbb megoldást a korosodó KM266-alapú SK41G jelenti 68 ezer körül, míg az élenjárást az nForce2-re épülő SK41G2 képviseli: bírja a 166-os FSB-jű processzorokat, övé a legerősebb integrált VGA és talán a legjobb hang is az MCP-T-nek köszönhetően - ára azonban a 90 ezret verdesi.

Mit is lehet mondani? Akinek csendes, kompakt PC kell, nézzen körül az XPC-k között. Kell hozzá még egy CDRW/DVD combo (vagy DVD pörkölő?), egy jó HDD, egy jól választott Radeon 9500 meg egy MVA-s TFT LCD - sokkal többre nem lehet vágyni.

A Shuttle termékeket Magyarországon a Juventus-Team és a CHS Hungary forgalmazza. Az XPC családra 2 év garanciát kapunk.

Azóta történt

Hirdetés