Mac OS X-re jön az Apple Metal API-ja

Az Apple egy évvel korábban jelentette be a Metal API-t, amely eddig csak a modernebb, iOS-t futtató eszközökre volt elérhető, de a vállalat ezt megváltoztatja, így az alacsony szintű hardverelérést biztosító grafikus API jön Mac OS X-re is. Egészen pontosan az új, El Capitan nevű, 10.11-es verzióra.

A döntéssel az Apple teljesen leszámol az OpenGL-lel, amelyre vonatkozóan a támogatást a vállalat az elmúlt években alaposan le is építette. A régebbi programok miatt az API nem kerül ki a rendszerből, de az új játékokat és alkalmazásokat már inkább a Metal API-ra fogják írni a szoftvercégek.

Az Apple elmondta, hogy a Metal legfőbb előnye a gyorsabb gépek esetében is megmarad, így csökken a processzorra rótt többletterhelés, nő a program futtatásának sebessége, illetve csökken a fogyasztás, amivel nyilván nő az üzemidő is. Az Epic Games be is mutatta a Fortnite című, Unreal Engine 4-re épülő alkotást, amelynek Metal portja az OpenGL-hez képest 70%-kal csökkenti a processzor terhelését. Emellett kiderült, hogy az Adobe Metal API-ra portolja az After Effects CC és Illustrator CC alkalmazásokat. Sőt, az Autodesk és a The Foundry is alkalmazkodik az új irányhoz.

Az új Mac OS X szempontjából a CoreGraphics és a CoreAnimation is a Metal API-n fog futni, ami szintén jó hatással lesz a teljesítményre, a többletterhelésre, illetve az üzemidőre.

Arról az Apple nem beszélt, hogy mely Mac gépeken lesz elérhető a Metal API. Annyit gyorsan sikerült megtudnunk, hogy a Metal API-nak nincsenek komoly igényei a kötelezően támogatandó funkciók szempontjából, hiszen alapvetően ultramobil grafikus architektúrához készült. Ugyanakkor a felhasználói módban futó grafikus meghajtót a Metal API-ra vonatkozóan nem az adott grafikus vezérlő gyártója, hanem az Apple fogja írni. Ebből a szempontból a hardverekre vonatkozó támogatás attól függhet, hogy az Apple mennyi gépre írja meg azt. Valószínűleg a legújabb modellekhez ez megtörténik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés