2018. július 21., szombat

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Az IGP-ket gyorsítaná a LucidLogix

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A DynamiX nevű program egyelőre még béta fázisban van.

A LucidLogix néven bejegyzett céget sokan a Hydra motor kapcsán ismerik, de ennek a fejlesztését a vállalat már leállította. Jelenleg a Virtu projekt fut, mely meglehetősen mérsékelt sikernek örvend, ám a fejlesztés alatt álló VGWare és XLR8 szoftverek már érdekesebb termékek lehetnek. A LucidLogix azonban az IGP-kre is gondol, így elkészült a DynamiX nevű program béta verziója, mely a PC-kbe épített integrált grafikus vezérlők gyorsítását tűzte ki célul.

Hirdetés

A DynamiX kezdeményezése érdekes, ugyanis a mobil termékek, illetve konkrétan a vékony dizájnvonal erőltetésével az IGP-knek egyre több szerep jut majd, míg a dedikált GPU-k beépítésére egyre kevesebb lehetőség adódik a helyhiány következtében, vagy a mobil masina komolyabb melegedésének elkerülése érdekében. Ebből a szempontból a LucidLogix jól meglátta ezt a piaci rést, és elkészítették a DynamiX első implementációját. A program még béta fázisban van, és csak a The Elder Scrolls V: Skyrim játékprogrammal kompatibilis, de ez csak a kezdett, így később több alkalmazáshoz is használható lesz.

A LucidLogix arra buzdítja az IGP-vel rendelkező felhasználókat, hogy próbálják ki és mondják el véleményüket. Tekintve, hogy a program ingyenes megérhet egy próbát. A rendszer működéséhez egyébként Windows 7 operációs rendszer szükséges, emellett egy olyan IGP, ami a processzormagok mellé van integrálva. Ezzel lényegében az Intel Sandy Bridge kódnevű lapka, valamint az AMD Llano, Zacate, Ontario és Desna APU-k támogatása biztosított, szigorúan a mobil termékek oldaláról. Később ez a lista szintén bővülni fog. Természetesen figyelembe kell venni, hogy a szoftver csak a The Elder Scrolls V: Skyrimhez jó, így lényegében nem éri meg Sandy Bridge és Llano alá adni. Próbálkozni persze lehet.

A működés szempontjából a program alapvetően az Intel dynamic texture scaling technikájára épül, ami a háttérben található textúrák minőségét csökkenti, és ezzel megpróbál sebességet nyerni. Persze a képminőség csorbát szenved, de a semmiből lehetetlen nagyobb tempót kreálni, így alapvetően csodát nem tesz a program.

Fontos lehet, hogy a LucidLogix a DynamiX végső változatát az üzleti lehetőségek oldaláról közelíti meg, vagyis a program nem biztos, hogy örökre ingyenes marad. A mostani állapotában valóban nem ér pénzt, de ha nem csak a The Elder Scrolls V: Skyrimet támogatja, hanem mondjuk több száz más játékot, akkor már el lehet adni az OEM gyártóknak. A licencelés valószínűleg hasonló lesz a Virtuhoz, vagyis az adott gyártó igényli a támogatást, és a felhasználó automatikusan megkapja a használatra való jogot a hardver megvásárlásával.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.