Ismét villant a LucidLogix

A LucidLogix elsősorban a Hydra motorról híres, mely a több GPU-val rendelkező rendszerek határoktól mentes meghajtásáért felel. A technológia egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ami annak is köszönhető, hogy egy külön vezérlőt igényel az alaplapon, így csak a drágább termékeken kapott eddig helyet. A működéssel persze nincs komoly probléma, továbbá a driver is szépen fejlődik a termékhez. Utóbbi egy kulcsfontosságú komponens, ugyanis a rendszer a GPU-gyártók AFR technológiára épülő megoldásaihoz hasonlóan igényli a kiemelt szoftveres támogatást. A Hydra valódi előnye lényegében a háromnál több GPU összekapcsolásánál mutatkozik meg, ugyanis az objektumalapú feladatmegosztás elvével a felhasználó megszabadul az elfogadottnál magasabb input lagtól.

A LucidLogix 2011-ben is újít. A Virtu névre keresztelt technológia az energiagazdálkodást segíti elő. Mint ismeretes a jövőre megjelenő új generációs processzorok integrált grafikus maggal is rendelkeznek, így a zöldebb PC-k érdekében a gyártók keresik az energiahatékony működés lehetőségét. A Virtu lényegében egy olyan szoftveres alapokon nyugvó megoldás, ami a PC-be épített diszkrét grafikus kártya, valós idejű lekapcsolására szolgál, ha a felhasználó által futtatott programok nem igénylik az extra erőforrás meglétét. Hasonló elgondolással már találkozhattunk az NVIDIA Optimus esetében. A rendszer különösen a notebookok esetében hasznos, és nem kérdéses, hogy alkalmazni is fogják a gyártók.

A Virtu működését egy adatbázis biztosítja, vagyis a driver az adott programhoz rendelt információk alapján dönt arról, hogy az IGP-n vagy a GPU-n történjen a grafikai számítás. Az Optimus technológiához hasonlóan ennek az a hátulütője, hogy az adatbázis nem tartja nyilván a piacon fellelhető összes programot, így hozhat hibás döntéséket is. Persze a felhasználó a sebesség tekintetében nem fog kárt szenvedni, mivel a nem definiált alkalmazások esetében állandóan a GPU-t rendeli majd ki a meghajtó, ám ha erre eredetileg nem lenne szükség, akkor a felhasznált energia lényegében kárba megy. Természetesen az adatbázis folyamatosan frissíthető, és a fenti elgondolásra építő vállalatok törekednek is a naprakész információkat biztosítani.

A LucidLogix a CES-en demonstrálja majd a Virtu képességeit, mely egyelőre csak a napokon belül megjelenő Sandy Bridge processzorokhoz használható. A technológia alapfeltétele egy H67-es lapkakészlet, mivel a kijelzőt az alaplapi portok egyikére kell csatlakoztatni a működéshez. Az Intel új generációs platformjai közül erre csak a P67-es megoldások nem képesek, ami különösen a tuningosoknak fáj, ugyanis a megfelelően kiválasztott processzorokat csak ilyen alaplapokban lehet majd tuningolni. A LucidLogix a mobil megoldásokhoz is elkészíti a támogatást, hiszen ezek nem sokban különböznek az asztali verzióktól. A Virtu egyik nagy előnye, hogy a driver támogatja a Sandy Bridge IGP-jének összes szolgáltatását, vagyis az információk szerint a dedikált transzkódoló is működőképes lesz a diszkrét grafikus kártya társaságában. Arról egyelőre nem tudni, hogy az Optimus támogatja-e ezt a funkciót, de az Intel szerint technikailag ennek semmi akadálya. Az NVIDIA ezzel kapcsolatban még nem nyilatkozott.

A Virtu üzemképes lehet az AMD Fusion processzoraival is, de a LucidLogix a támogatásról csak később dönt. Nyilván az AMD a saját platformjait az energiagazdálkodás szempontjából hardveres megoldásokkal képes támogatni, amivel egy adatbázisra épülő szoftveres elgondolás, messze nem versenyképes. Ráadásul a Mobility Catalyst egyelőre csak gyári funkciókat enged üzemelni a notebookokon, így a Virtu ebben a felállásban csak az adott termék gyártója által biztosított driverrel üzemképes. Ezenkívül nem elhanyagolható tény, hogy GeForce kártyát logikátlan egy Fusion processzor mellé szerelni, ugyanis a hibrid CrossFire technológia összeadja a megfelelő teljesítményű Radeon GPU-k, és a processzorba rejtett IGP teljesítményét, vagyis kvázi kizárható, hogy egy AMD processzorral szerelt notebook GeForce kártyát fog kapni társként. Ennek megfelelően a LucidLogix számára felesleges a támogatás biztosítása, hiszen a gyári szoftvercsomag hatékonysága ellen nem sok esélyük lenne. Érdekes lehet az NVIDIA reakciója is. Mivel a mobil GeForce-ok szintén rendelkeznek gyári támogatással, a Virtu működése a zöldek jóindulatán is múlik. Tekintve, hogy az NVIDIA érdeke inkább a házon belüli Optimus erősítése, kicsi annak az esélye, hogy a mobil driverek mellett üzemképes lesz a LucidLogix elképzelése. Utóbbi esetben a notebook gyártójának biztosítani kell a Virtu technológiával kompatibilis meghajtókat.

A LucidLogix Virtu mindenképpen jó fejlesztésnek mondható, ám a szokásos kérdések rendszerint felmerültek. Az biztosnak látszik, hogy az Intel kiáll a technológia mellett, vagyis a Sandy Bridge processzorok és egyelőre a H67-es lapkakészlet oldaláról megfelelő lesz a fogadtatás. Bár itt kétségtelen, hogy a nagyobb processzorgyártó a mobil termékek esetén eleve a notebook forgalmazójára hárítja a teljes terméktámogatást, így a Virtu működése nem is lehet kérdéses. Az asztali PC-k piacán feltételezhetően az AMD és az NVIDIA is rábólint a technológiára, ha a LucidLogix elvégzi a szükséges tesztelést. Ehhez vélhetőleg a két vállalat biztosítja is a hardvereket. A mobil piac kérdéses. Az NVIDIA számára az Optimus terjesztése az elsődleges cél, így elképzelhető, hogy a gyári GeForce driverekkel a Virtu üzemképtelen lesz. Az AMD esetében az Intel processzorok ilyen irányú támogatása jelenthet akadályt, hiszen kétségtelen, hogy a Radeon GPU-k mára piacvezető szerepet töltenek be, és a Fusion platform mellett alkalmazható extra szolgáltatások – mint például a hardveres alapú PowerXpress 4.0 névvel jelzet energiagazdálkodás, illetve a hibrid CrossFire – mézesmadzagként használhatóak majd fel. Persze a szoftveres Virtu valamivel kevesebbet nyújt, mint a PowerXpress 4.0, így nem biztos, hogy túl sok gondot okozna, továbbá az Optimus ellen is fel lehet használni. Sőt az AMD platformok számára még mindig ott a hibrid CrossFire lehetősége, ami számottevő előny. Éppen ezért az AMD-nek opciós lehetőség a LucidLogix technológiája, így a Mobility Catalystok mellett akár használhatják is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés