Tesztpadon az Ivy Bridge IGP-je

Az Intel Ivy Bridge APU-ról még nincs sok teljesítményteszt, és a megjelenésig ez nem is fog megváltozni, de az EXPreview ránézett egy Core i5-3570K jelzésű termékre, és kifejezetten az egyre nagyobb jelentőséggel bíró IGP oldaláról vizsgálták meg a dolgokat. A tesztelt központi egység paraméterei elvileg véglegesek, de a szoftveres oldalról ez még nem biztos, hogy elmondható, így az eredmények csak ízelítőként funkcionálnak, noha valószínűleg közel vannak a tényleges értékekhez.

A teszt az újdonság által használt HD Graphics 4000-es IGP-t a Core i5-2500K által használt HD Graphics 3000 teljesítményével vetette össze. A felújított architektúráról már korábban írtunk, így ezt nem ismételnénk meg, továbbá az Ivy Bridge IGP-jének konkrét variációit is kitárgyaltuk az alábbi hír utolsó bekezdésében. Az összevetés a HD Graphics generációk leggyorsabb verzióival történt, emellett az IGP-k egységesen 256 MB-os területet kaptak a rendszermemóriából.


(forrás: EXPreview) [+]

Az eredményekből látható, hogy a 3DMark Vantage alatt komoly a gyorsulás, illetve maguk az eredmények is elég jónak mondhatók. Ez a része a dolognak amúgy is fekszik a HD Graphics sorozatnak, mivel a tesztprogram olyan terhelést alkalmaz, ami gyakorlatilag állandó jelleggel lehetővé teszi az IGP turbó órajelének aktiválását. A játékokban ez már nagyon nem igaz, vagyis lényegében az állandó turbó órajel az oka annak, hogy az Intel általánosan közel kerül a konkurenciához a 3DMarkokban, miközben a játékokban ez a teljesítmény abszolút nem köszön vissza.

Az EXPreview persze nemcsak 3DMarkkal mért, így pár játék is előkerült közepes, illetve magas grafikai részletességgel, valamint 1280x720 pixeles felbontással. A HD Graphics 4000 itt 30-84% közötti gyorsulást mutat a HD Graphics 3000-hez képest. Sajnos a tesztben szereplő játékok nem épülnek túl modern motorra, így azt nem tudni, hogy az új IGP mennyire kezeli jól azokat a komplex feladatokat, ahol az előd általánosan elvérzett. Az AMD Llano APU-ja szintén nem szerepel a tesztben, de az eredmények azt mutatják, hogy az új IGP továbbra sem jobb az AMD legerősebb megoldásánál, így a Trinity APU IGP-jére nem jelent fenyegetést a HD Graphics 4000.


(forrás: EXPreview) [+]

A 3DMark 11-ből is született egy Entry eredmény, így elmondható, hogy a Core i5-3570K IGP-je 1250 pontot ér el. A tesztprogram jellegéből adódóan ez az eredmény összehasonlítható egy Llano APU-val. Az AMD A8-3850-es megoldása ebben a módban 1645 pont körül teljesít. Természetesen itt DirectX 11-es összevetésről van szó, amire most adódik először lehetőség, hiszen az Intel újdonsága végre támogatja ezt a felületet. Ha az összesített eredményeket nézzük, akkor a Core i5-3570K E1478-as, míg az AMD A8-3850 E1783-as eredményt ér el.

Az EXPreview az Ivy Bridge APU úgymond compute képességeiről nem számol be. Ez egy fontos előrelépés az Intelnél, hiszen olyan lapkával készülnek, melyet OpenCL-en keresztül heterogén módon is lehet programozni. Információink szerint a startra egy OpenCL 1.1-es driver készül majd, ami megfelel az aktuális igényeknek. Később valószínű, hogy lehetőség lesz az OpenCL 1.2 támogatására is, emellett a C++ AMP-vel is érdemes számolni, hiszen az IGP a DirectCompute 5.0-s felületet is kezeli.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés