Linux-alapú Linksys router - prolongálva

A Linksys WRT54G jelzésű wireless routere igen kedvelt bizonyos körökben, ugyanis Linux-alapú firmware-e lehetővé teszi a programozók számára, hogy egyéni, az eredetinél nagyobb tudású operációs rendszert készítsenek az eszközre. Bár kezdetben kellett némi „biztatás” a gyártónak, hogy a nyílt forráskódú szoftverekre vonatkozó szabályok értelmében közzétegye az alapprogramot, ám azóta több fejlesztői közösség is szerveződött a WRT54G köré, melyek tagjai számos funkcióval gyarapították az eszközt.

Nagyjából egy hónapja erős izgatottság lett úrrá több fórumon, hiszen elterjedt, hogy a Linksys a router 5.0-s változatában a Linuxot a VxWorks operációs rendszerrel helyettesíti, ami – más, a hardvert érintő módosításokkal együtt – meggátolja alternatív firmware használatát, vagy legalábbis erősen korlátozza a lehetőségeket.

A gyártó sietett lecsillapítani a kedélyeket azzal, hogy a VxWorks-alapú (egyébként kevesebb memóriát igénylő) eszköz mellett továbbra is piacon tartja a Linuxra épülő változatot, melyet WRT54GL jelzéssel különböztet meg a zárt szoftvert tartalmazó modelltől. Bár eleinte némi bizonytalanság mutatkozott a tekintetben, hogy a Linksys melyik piacon melyik változatot fogja forgalmazni, de időközben a WRT54GL megérkezett Európába is. A gyártó megerősítette, hogy a lépés nem jelenti a nyílt forráskódú operációs rendszertől való elfordulást, és a jövőben is számos linuxos eszközt tervez piacra dobni.

Előzmények

Hirdetés