Lenovo ThinkPad X1 Hybrid – Androiddal küzdene a hosszabb üzemidőért

A nyár elején debütáló Lenovo ThinkPad X1 sokak szerint azzal a céllal született, hogy megszorongassa a 13 hüvelykes „ultrabook” kategóriában egyeduralkodónak számító Apple MacBook Air-t. Ennek sikeressége több szempontból is vitatott, érvek és természetesen a márkahűségből fakadó ellenérvek feszültek egymásnak világszerte, de egy biztos, az X1 egy teljesen korrektül összerakott masina, mely üzleti és mindennapi feladatkörben is tisztességesen teljesít.

Egyik legfájóbb pontjaként talán a karcsú üzemidő említhető meg, ami persze aránylag még mindig elfogadhatónak mondható, de tény, hogy van nála jobb is – ebből a szempontból például a MacBook Air a befutó. Ezt a hiányt valószínűleg a gyártó is problémának találta, olyannyira, hogy a hírek szerint egy hibrid variánssal hivatott valamelyest javítani a helyzeten.

A trükk messze nem egyedi: a Windows 7 mellé telepítenek egy Androidot (Instant Media Mode) is, mely operációs rendszerek között elvileg menet közben is pillanatok alatt váltogathatunk. A Google rendszer alkalmazásának lényege, hogy az X1 ekkor kevesebb energiával is beéri, de böngészésre és multimédiás tevékenységekre ebben az üzemmódban is alkalmas a gép. A Lenovo „szerény” véleménye szerint ennek használata megkétszerezi az üzemidőt, ami 10 órányi böngészést és 8 órányi videózást jelent. Az Instant Media Mode használata magától értetődő, felülete az IdeaPad K1 tabletről már ismerős lehet.

További részletek hiányában egyelőre nem lehet tudni, hogy csak egy dupla bootos kialakítást kapunk, vagy valóban kedvünkre azonnal csereberélhetjük az aktív rendszert. Csak remélni tudjuk, hogy az utóbbiról van szó, mert különben hiába az Android 5 másodperces felállása, ha ehhez újra kell indítani a gépet, az agyoncsapja az egész koncepciót. Maga a hardver valószínűleg azonos lesz az X1 kiépítéseivel, mely a Gorilla Glass védelme alatt lapuló 13,3”-es panelt, akár Core i7 processzort és opcionálisan SSD-t tartalmaz, mindezt egy kellemesen vékony készülékházba (16,5 - 21,5 mm) zsúfolva. A ThinkPad X1 vételára jelenleg 1400 dollártól indul, és bár erről semmi információ, de vélhetően a hibrid képesség nem jelent majd különösebb felárat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés