Lenovo blog: T570 notebook, a munkagép

Az eleve híres Thinkpad családban is etalonnak tekinthető a T széria – ez viszi tovább leginkább az eredeti Thinkpad-filozófiát.

A régen IBM, ma pedig Lenovo Thinkpad különleges helyet foglal el a hordozható számítógépek között, nagyon sokak számára ugyanis ez jelenti AZ üzleti notebookot, még akkor is, ha az utóbbi években azért szép számmal születtek olyan modellek, amelyek egy kicsit tágabban értelmezték az üzletiség fogalmát. A jelen pillanatban elérhető különböző szériák közül talán a T az, ami a leginkább továbbviszi az eredeti célt, azaz itt találjuk a kőkemény munkagépeket.

Közéjük tartozik a most rövid ideig nálunk vendégeskedő T570 is, amely aztán tényleg arra készült, hogy egy gyakran utazó alkalmazott munkatársa legyen. A T széria aktuális kínálatában ez a modell inkább a hosszú üzemidőről és a nagy teljesítményről szól, a 15,6”-es kijelzővel értelemszerűen nem a hordozhatóság állt a tervezés középpontjában.


[+]

Bár nyilvánvaló, hogy az évek során a Thinkpad dizájnja is fejlődött, a T570 azért még nincs messze a klasszikus szögletes formától, még ha a téglatest időközben némileg ék alakot is vett fel. A külalak ugyanakkor egyértelműen thinkpades, és nem csak a kijelző fedelén ferdén elhelyezett, a „i” betű pontjának villogásával az alvó állapotot is jelző logónak köszönhetően ismerhető fel távolról, hogy milyen masináról van szó.


[+]

Természetesen a burkolat anyaga is a hagyományosnak mondható matt fekete, üvegszálas műanyag, szó sincs tehát szálcsiszolt alumíniumról és hasonlókról – ugyanakkor a műanyag alatt továbbra is ott lapulnak a szilárdságot biztosító elemek. Ennek megfelelően a T570 is masszív hatást kelt, nem lesz gond, ha véletlenül az egyik sarkánál fogva próbáljuk meg felemelni az egyébként 2,13 kg tömegű gépet. A 180 fokban nyitható zsanérok kivitele szintén masszív, és ugyan egy kézzel nem lehet felnyitni a zárást biztosító mágnesek ellenében a kijelzőt, később már kényelmesen mozgatható, állítható, még rázkódás közben is megőrzi pozícióját.

A gép alján a korábbiakkal ellentétben már nem helyeztek el bővítést megkönnyítő ajtókat, dokkolócsatlakozó viszont van. Az oldalakat körbejárva látszik, hogy csatlakozókból nincs hiány, egyben azt is kiszúrhatjuk, hogy ha a dizájnt nem is frissítik olyan gyakran a Thinkpadeknél, a portoknál azért odafigyelnek a fejlődésre, hiszen kapunk például Thunderbolt 3-kompatibilis Type-C kivezetést is, amely egyébként USB 3.1 Gen2 képes, támogatja a DisplayPort 1.2a-t és az USB Power Deliveryt is.


[+]

Ezen felül rendelkezésre áll még három hagyományos, Type-A konnektort használó USB 3.1 Gen1 port is, amelyek közül az egyik külső eszközök töltésére is használható, valamint van még egy HDMI kimenet és egy LAN port. A hangcsatlakozó kombinált, a kártyaolvasó pedig SD kártyák fogadására képes. Akinek pedig mindez nem lenne elég, annak természetesen ott van a már említett dokkolócsatlakozó is.

Ami a kijelzőt illeti, az általunk próbált konfigurációba egy Full HD, matt felületű panel került, ami talán a legjobb választás, de az opciók között egy 1366x768 pixeles belépőszintű, egy 4K-s csúcsváltozat és egy Full HD-s érintőképernyő is szerepel. A további hardver 8 GB RAM-ból, egy 256 GB-os Samsung SSD-ből (PM961, NVMe interfésszel) és egy Core i7-6600U processzorból áll – ez utóbbi az, ami a jelenleg kapható példányokban már nem elérhető, hiszen most már Kaby Lake CPU-kkal kérhetjük a T570-et. A hálózati kapcsolatért a Gigabit Ethernet mellett az Intel 8265 felel, 2x2-es kiépítéssel. Mindenesetre a sebességre ezzel az összeállítással nem lehet panaszkodni, az irodai, egyszerűbb munkák nyilván nem, de a keményebb, grafikus, számolós feladatok sem akasztják meg különösebben a notebookot. Legalábbis addig, amíg hálózatról üzemeltetjük, akkumulátoros üzemmódban ugyanis hajlamos véleményünk szerint túlzottan agresszíven visszavenni az órajelből, sokszor 2,7 GHz-en járatva az amúgy 3,4 GHz-re képes CPU-t, pedig, mint látni fogjuk, az üzemidő így is kiváló a dupla akkus megoldással.

A CPU hűtését végző rendszer sajnos a Thinkpad T570 gyengébb pontjai közé tartozik, a Core i7-6600U-val legalábbis csak korlátozottan tudott megbirkózni. Bár tény, hogy a Lenovo itt 25 wattra engedte fel a TDP-t, teljes terhelésen járatva a gépet az alapállapotban gyakorlatilag hangtalan ventilátor hiába kezdett zúgni, egy perc után bekövetkezett a throttling.

Az egyéb lehetőségek között egyébként Core i5-ök, 32 GB-ig bővíthető memória, 1 TB-os OPAL SSD is szerepel, és opcionálisan 4G modemet is kérhetünk, sőt kerülhet bele GeForce 940MX is. Amúgy opció a hozzánk érkezett modellben található ujjlenyomat-olvasó is, ami a Windows Hellóval kombinálva leegyszerűsíti a belépést, és mellékesen egy vállalati rendszerbe integrálásnál is kiválthatja a jelszót, ami különösen ott hasznos, ahol az alkalmazottak hajlamosak a gép aljára ragasztott post-iten tárolni ezt. De nem hiányzik a SmartCard-olvasó sem, amelynek nyílása bal oldalra került.


[+]

A Lenovo ennél a noteszgépnél nem próbálta meg követni az aktuális, nagyon keskeny kávákkal dolgozó divatot, így a 15,6 hüvelykes kijelzőhöz 15,6 hüvelykes ház is tartozik, ez viszont lehetővé tette a teljes numerikus részt is tartalmazó billentyűzet beszerelését. A billentyűk a klasszikus Thinkpad vonalat követik formára és érzésre, kényelmesek, de a magyar kiosztás néhol kicsit szűkösnek érződik, így például az Enter környékén. Ez nem Lenovo-hiba, hanem a 15,6-os kategóriában megszokott kompromisszum. A gépelési élmény azért nem rossz, és a tapipad is használható, reszponzív, bár szerintünk lehetne cseppet szélesebb is. A gombokat egyébként az alsó sarkokba integrálták, de használhatjuk helyettük a kötelezően jelen lévő pöcökegér gombjait is.


[+]

Ami az üzemidőt illeti, ez igen fontos szerepet kapott a T570 esetében – a már említett, 2,1 kg feletti súly például annak is köszönhető, hogy a gépben két akkumulátor is található: egy burkolat alá beépített, 32 Wh-s példány, és egy cserélhető második, amelynél választhatunk kicsi (24 Wh), közepes (48 Wh) és nagy (72 Wh) kapacitású változatok között. Hozzánk egy 48 Wh-s áramforrással szerelt masina érkezett, a két akku pedig együtt több mint 4 órás terhelés alatti üzemidőt és közel egy napos terhelés nélküli, „idle” működést tett lehetővé.

Azóta történt

Előzmények