Jövőre az Intel és az AMD is 32 magos x86-os szerverprocesszorokat hoz

A Skylake-EP és a Naples kódnevű megoldások persze több szempontból is különböznek, de van átfedés a célzott területek között.

A szerverpiacon a magok számának növelése eddig is teljesen általános volt, de az Intel erre is rákapcsol, míg az AMD visszatér a versenybe. Mindkét cég 32 magos, x86-os szerverprocesszorokkal szeretne újítani a következő évben, amelyek persze több szempontból is különböznek egymástól, de a megcélzott piacok között lesz átfedés.

Az új rendszerekhez mindkét érintett új alapot fejlesztett. Az Intel Skylake-EP kódnevű processzora az új LGA3647-es foglalatba illeszkedik, ami konkrétan 3647 összeköttetést jelent az alaplappal. Ugyanebbe a tokozásba érkezik a Cannon Lake-EP is, de ez a fejlesztés még nagyon messze, legalább két-három évre van a megjelenéstől, tehát egyelőre nem érdemes róla beszélni. Az alapot Lewisburg kódnevű vezérlőhíd adja majd, illetve a processzorok memóriavezérlője hatcsatornás lesz, ráadásul a DDR4 szabványú memóriákat támogatja. Ezen belül is elmondható, hogy ha csatornánként egy modul van, akkor a maximális effektív órajel 2667 MHz lehet, míg két modullal ez a paraméter 2400 MHz-re csökken. Kósza pletykák szerint a Cannon Lake-EP ezen teker egyet, így már csatornánként két modullal is támogatni fogja a 2667 MHz-es órajelet, míg egy modullal elérhetővé válik 2933 MHz is.

A Skylake-EP kódnevű processzor 32 darab, két szálat futtató processzormagot fog tartalmazni, amelyekben aktív lesz az AVX-512F utasításkészlet, emellett a PCI Express 3.0-s vezérlő maximum 48 csatornát biztosít. Sok aktív mag mellett a magórajel 2 és 3 GHz között lesz, de az Intel szokott tervezni kevesebb maggal rendelkező lapkákat is, ahol elérhető a 3 GHz-nél nagyobb órajel is. Az L2 gyorsítótár magonként 256 kB lesz, a megosztott L3 gyorsítótár pedig összesítve 44 MB-os lehet.

A Skylake-EP-re kétutas szerverek lesznek építhetők, és elsődlegesen a HPC-piac van megcélozva.

Az AMD is új platformot hoz, amelynek a processzora Naples kódnévre hallgat. Ennek a tokozása az SP3 LGA lesz, de azt nem tudni, hogy pontosan hány összeköttetést használ, de itt is valahol 3000 és 4000 között lehet a tűk száma. A processzorok memóriavezérlője nyolccsatornás lesz, és persze a DDR4 szabványú memóriákat támogatja, de a lekezelt effektív órajelekről még nem tudni semmit.

A hírek szerint a Naples igazából nem egy lapka, hanem MCM tokozással lesz összekötve négy darab nyolcmagos processzor. A lapkák közötti kapcsolatot az AMD új memóriakoherens interfésze biztosítja, amely a GMI nevet viseli és 100 GB/s-os adatátviteli teljesítményt kínál. Ilyen formában nyilván lesznek olyan termékek, amelyeken négy helyett három vagy két chip lesz, vagyis az egész dizájn skálázható anélkül, hogy alternatív lapkákat kellene tervezni.

A Naples kódnevű processzor összesen 32 darab, két szálat futtató processzormagot fog tartalmazni, emellett a PCI Express 3.0-s vezérlő maximum 128 csatornát biztosít. Sok aktív mag mellett a magórajel valamivel nagyobb lesz 2 GHz-nél. Az L2 gyorsítótár magonként 512 kB lesz, míg a megosztott L3 gyorsítótár összesítve 64 MB-os kapacitású.

A Naples alapvető hátránya a Skylake-EP-hez képest az AVX-512F utasításkészlet hiánya, viszont számottevő előnye, hogy – az Intel megoldásával ellentétben – támogatja az SME és a SEV eljárásokat, amelyek jelentősen javítják a x86-os szerverek megbízhatóságát az adatbiztonságát. Emiatt az AMD a saját, kétutas kialakítású szerverekbe szánt megoldásával elsődlegesen az IaaS (Infrastructure as a Service) adatközpontok területére fókuszál.

A fogyasztásra vonatkozóan nincsenek túl pontos információk, de a megszokott 35-160 watt közötti TDP tartományba kerülhetnek a tényleges termékek. Lényeges kiemelni, hogy a fenti adatok az AMD és az Intel processzoránál is a teljes konstrukcióra vonatkoznak, ugyanakkor nem kizárt, hogy az első körben megjelenő modellek között nem lesz olyan, amelyben aktív az összes processzormag. Ez természetesen nem annyira egyedi a nagyvállalati szerverek területén, de idővel szokott érkezni legalább egy olyan modell, amely minden erőforrást bevet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés