Vasárnapi nanokvíz: Ki és mikor találta fel a plazmatévét?

Hirdetés

Azt nem tudjuk, hogy ki találta fel a kereket, a homokórát vagy a függönyt, hiszen ezekről nincsen semmilyen írásos feljegyzés. A huszadik század nagy innovációit azonban már alaposan dokumentálták, így sok technológiánál vagy terméknél lehet tudni, hogy kinek és mikor pattant ki fejéből az isteni szikra.

Egy legendás plazma: Pioneer Kuro PDP-6020
Egy legendás plazma: Pioneer Kuro PDP-6020 [+]

A mai kérdés a plazmatelevízióra vonatkozik, arra az eljárásra, amely forradalmasította a televíziózást, hiszen lehetővé tette a lapos modellek elkészítését, és amelyet mostanra már ilyen-olyan okok miatt nyugdíjaztak a nagy gyártók. Tehát ki és mikor találta fel, dolgozta ki, és vetette papírra a plazmatévék működési elvét, amelyek első működő példányát 1996-ban mutatták be nagyközönség előtt? Ki volt a plazma tv atyja, Akio Morita japán feltaláló, esetleg a legendás Nobel-díjas fizikus, Richard Feynmann, vagy még az is lehet, hogy ez is magyar agyból pattant ki, jelesül Tihanyi Kálmánéból? A helyes választ kedd délelőtt közöljük, addig lehet bátran tippelni, szavazgatni!

A helyes megfejtés a 3. számú válasz, azaz Tihanyi Kálmán volt az, aki 1936-ra kidolgozta és papírra vetette a plazma televízió működési elvét. Ezután még 6 évtizednek kellett eltelnie, míg a nagyközönség előtt is bemutatták az első fizikai valójában is létező, működőképes modellt. Köszi mindenkinek a játékot, gratulálunk mindenkinek, aki tudta a választ, jó sokan voltatok.

 

Azóta történt

  • 1851. augusztus 3.

    Dublinban megszületett George Francis FitzGerald ír fizikus, aki elsőként javasolt módszert a rádióhullámok keltésére, ezzel hozzájárult a drótnélküli távíró elvi megalapozásához. A sugárzást tanulmányozva arra a felismerésre jutott, hogy az oszcilláló elektromos áram elektromágneses hullámokat kelt. Ezt a felismerést később a német Heinrich R. Hertz kísérletileg igazolta. Kidolgozta a ma Lorentz-FitzGerald-kontrakció elméletet, amelyet Einstein felhasznált speciális relativitáselméletében.

Előzmények

Hirdetés