Körvonalazódik a Sandy Bridge generáció

Az Intel a pekingi IDF alkalmával hivatalosan is leleplezte az új generációs Sandy Bridge architektúra első lapkáját, mely a jövő év legelején fog megjelenni. Az ismeretlen kódnéven futó chipről és a köré épülő Huron River platformról az elmúlt hetekben sok adat kiderült, de kellemetlen meglepetés lehet az új LGA1155-ös foglalat bevezetése, melyről már 2009 nyarán is írtunk. Az információk áramlása azonban nem állt le, és további érdekességek szivárogtak ki a Sandy Bridge generációba tartozó processzorokról.

Az LGA1155-ös tokozású modell természetesen a középkategóriás számítógépek és a mobil vonal versenyzője lesz, így számos verzió készül a négymagos, integrált grafikus vezérlővel rendelkező processzorból. A 8 MB-os L3 gyorsítótárból várhatóan 6 MB lesz elérhető, de készülnek 3 MB-os CPU-k is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a harmadszintű tár már nem csak a processzormagokat, hanem az IGP-t is kiszolgálja. Az újfajta felépítés érdekes helyzeteket is teremthet, ugyanis a grafikus vezérlő jelentős adatmennyiséggel dolgozik, így bizonyos feladatok mellet teleszemetelheti a közös memóriát.

A felsőház számára az LGA1356-os foglalat lesz bevezetve. Ezzel a tokozással nyolcmagos lapkák fognak készülni, melyekből hiányzik az IGP. A harmadszintű gyorsítótár 20 MB lesz, ám ebből nem tudni, hogy mennyi terület lesz elérhető. A megcélzott piacon újdonság lesz az integrált PCI Express vezérlő. A szabványból az Intel a hamarosan bemutatkozó 3.0-s verziót alkalmazza, és 24 darab csatorna lesz elérhető a grafikus kártyáknak.

A 32 nm-es gyártástechnológiával készülő Sandy Bridge processzorok integrált memóriavezérlője továbbra is a DDR3 szabványt támogatja, ám fontos megjegyezni, hogy 1,5 V-nál nem üzemelhetnek nagyobb feszültségen a modulok, mert az károsíthatja a processzort. A jelenlegi generációban ez a határ 1,65 V. A memóriagyártók már rendelkeznek olyan lapkákkal, mely teljesíti az új követelményeket, így az ellátással nem lesz probléma. Természetesen az LGA1356-os tokozású processzorok a háromcsatornás módot is támogatják.

Az új foglalatok bemutatkozása mellett jó hír, hogy a 22 nm-es eljárással készülő Ivy Bridge generáció processzorai várhatóan nem követelnek majd új lapkakészleteket és memóriát. Ezek a megoldások azonban csak 2012-ben érkeznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés