Konzolszövetségben a Microsoft és a TSMC

A Microsoft megállapodást kötött a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalatával, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-val a következő generációs Xbox játékkonzol alkatrészeinek gyártásáról. Az egyezség értelmében a szoftvervállalat a tajvani gyártó közvetlen megrendelője lesz.

A Microsoft már korábban megállapodott több partnerrel a játékgép egyes kulcshardvereinek fejlesztéséről: a konzol processzora az IBM technológiájára, alaplapja a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) fejlesztéseire, míg grafikus chipje az ATI Technologies megoldásaira épül. Ugyanakkor – a hírek szerint – a redmondi vállalat nem kész megoldásokat, csupán technológiákat vásárol a neves partnerektől, az áramköröket pedig ezek felhasználásával maga szabja egyedivé. Noha a megállapodás megkötése kapcsán kiadott közlemény erről nem tesz említést, feltételezhető, hogy a TSMC ezeket a testre szabott lapkákat gyártja majd a Microsoft számára.

Egyelőre a – várhatóan 2005-ben megjelenő – konzol specifikációi nem ismertek. Egyes szaklapok szerint azonban az Xbox 2-be három darab 64 bites IBM-processzor és 256 MB memóriával felszerelt ATI grafikus chip kerül majd. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a Microsoft kihagyja a merevlemezt a készülékből, és az adatok tárolására flash memóriát alkalmaz majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés