Multiprocesszoros Xbox 2

A Microsoft az elmúlt hetekben tájékoztatta szoftverfejlesztő partnereit a következő generációs Xbox játékkonzol várható specifikációiról, röviddel ezt követően pedig több internetes lap is közölte a véglegesnek nem tekinthető műszaki adatokat. A gyakran egymásnak ellentmondó információkat tartalmazó beszámolók egyhangúlag állítják, hogy az Xbox 2-be három darab 64 bites IBM-processzor kerül majd. A TeamXbox portál azt is tudni véli, hogy a lapkák az Apple Power Mac G5 és Xserve G5 modellekben megtalálható PowerPC 970 új generációjára, a PowerPC 976 architektúrára épülnek, két processzormagot tartalmaznak egyetlen lapkán, támogatják a többszálú utasításvégrehajtást, és 65 nanométeres gyártástechnológiával készülnek.

Hirdetés

A konzol grafikus processzorát az ATI gyártja majd. A GPU már kompatibilis lesz a DirectX 10 API-val, és elsőként a kanadai vállalat megoldásai közül beágyazott memóriát kap, írja a TeamXbox. A grafikus processzort 256 MB memória szolgálja majd.

A beszámolók szerint a konzolnak nem lesz alaptartozéka a merevlemez – a Microsoft ugyanis a meghajtó elhagyásával csökkentené a gyártási költségeket. Ha az Xbox 2 valóban merevlemez nélkül kerül piacra, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy nem lesz képes az eredeti Xboxra írt játékok futtatására; a kompatibilitás az eltérő architektúra miatt amúgy is csupán emulátorral lenne megvalósítható.

Részletesebb specifikációk a márciusban megrendezésre kerülő Game Developers Conference (GDC) rendezvényen kerülnek nyilvánosságra. Várhatóan ekkorra eldől az is, hogy a vállalat 256 vagy 512 MB memóriával szereli-e fel a készüléket, és hogy kihagyja-e a merevlemezt belőle.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés