Hirdetés

Kistestvért kapott a Pentax K-1

Új középkategóriás DSLR vázzal jelentkezett a Ricoh kötelékébe tartozó Pentax, mutatjuk milyen lett a KP.

Hirdetés

A "legkisebb DSLR gyártó"-ként emlegetett RIcoh/Pentax malmai lassan őrülnek, de azért jól látszik, hogy a maguk tempójában szépen fejlesztgetnek ők is. Igaz, a K-1-re, az első full frame Pentax vázra, közel 15 évet kellett várni, azonban sikerült egy nem csak külsőre, de belső tartalmat tekintve is kimagaslót alkotniuk. Most úgy tűnik, hogy a K-1-gyel egy új irányt is vett a formanyelv, hiszen a most bejelentett Pentax KP, mely nevében nélkülözi az eddig megszokott számmal történő jelölést, számos elemet átvett nagyobb testvérétől. A váz egy új generációs 24,33 Mp-es APS-C méretű, aluláteresztő szűrőt nélkülöző CMOS szenzor köré épül, mely mellé a K-1-ben debütált PRIME IV jelfeldolgozót társították. Ennek köszönhetően, az érzékenység tartomány a gyártónál eddig nem látott magasságokba szökhet, ami ISO 100 és 819 200 közötti értékeket jelent, míg a sorozatsebesség 7 kép/másodperces értékben csúcsosodik ki. A Pentax vázakra jellemző szenzorstabilizálás szintén jelen van, az 5 tengelyes megoldás a gyártó elmondása szerint akár 5 FÉ hatékonyságra képes, akár csak a K-1-ben. Emellett nem csak az AA filter szimulálására képes, de megkapta a Pixel Shift Resolution névre hallgató megoldást is, ami a szenzor 1-1 pixelnyi eltolásával jobb színreprodukciót és magas érzékenységen alacsonyabb zajszintet eredményez azonos felbontás mellett.


[+]

Ismerősként köszönhet vissza az 1/6000 másodpercre képes mechanikus zár, amit azonban egy elektronikus megoldás is kiegészít, így akár 1/24000 mp-ig is csökkenthetjük a záridőt. A fókuszrendszer szerepét a SAFOX 11 tölti be, ami jelen esetben 27 választható fókuszpontot jelent, amiből 25 keresztérzékelős.Videós képességek terén sosem volt erős a Pentax kínálata, így most sincs ez másként. Maximális felbontásként Full HD-t kapunk, ami mellé 60i/50i vagy 30p/25p/24p sebesség adható meg legfeljebb. Ezt egészíti még egy 4K Interval Movie, mellyel egy képsorozatot fűz össze egy rövid klippé. Kapunk ellenben új bracketing opciókat is, így már a Motion és a Depth-of-Field módokkal is gazdagodott a kínálat, ahol előbbi a záridőt, utóbbi pedig a rekeszértéket állítja automatikusan a sorozat alatt.


[+]

A Pentax KP, folytatva a hagyományokat, továbbra is egy 100% lefedettségű pentaprizmás optikai keresővel szolgál, ami kisfilmes léptékben 0,63x-os nagyítást kínál. A hátsó 3"-os LCD érintőkijelző, ugyan tág határok között, de csak dönthető kialakítást kapott, azonban a váz egyediséget nem ez adja, ha a K-1-hez hasonló "tárcsatenger". Összesen 5 tárcsát találunk a vázon, melyekből a szokásosnak nevezhető a bal oldali módválasztó és a két paramétertárcsa. Utóbbiakból az elsőt azonban nem a szokásos módon helyezték el, hanem 90 fokot elforgatva, vertikális elrendezést kapott, amivel nyilvánvalóan helyet kívántak megtakarítani, valamint az egyedi markolat kialakítás is ezt kívánta meg. A maradék két tárcsa pedig a K-1-en megismert gyorsválasztót és egy ahhoz tartozó paramétertárcsát takar, ám így le kell mondanunk a kategóriában megszokott monokróm státuszkijelzőről, aminek egyszerűen nem maradt hely.


[+]

Az időjárásálló DSLR-ek viszonylatában kompakt méret eléréshez kicsit csalniuk is kellett a mérnököknek, hiszen a markolat eleje lecsavarozható és az igényeknek megfelelően nagyobbra vagy kisebbre cserélhetjük, mindezt hat méretből választva. A csatlakozók terén is némi hiányosságot mutat a Pentax KP, mivel nincs micro HDMI aljzat, szükség esetén egy külön átalakítóval oldhatjuk meg, ami egyébként az USB 2.0 portot használja. Van viszont Wi-Fi és telefonnal történő távvezérlés is megoldott, illetve opcionális GPS modul, aminek az asztrofotósok fognak leginkább örülni, mivel a hosszabb exponálások során a váz a szenzor mozgatásával képes korrigálni a Föld elfordulását bizonyos mértékig. A gyári akkumulátorral (D-LI109) mindössze 390 képre számíthatunk a CIPA standard szerint, azonban lehetőségünk van portrémarkolat (D-BG7) használatára is, ami akár a jóval erősebb D-LI90 akkut is képes fogad. A Pentax KP fekete és ezüst színekben lesz elérhető február végétől, a nyitóár pedig 1100 dollár vagy ugyanennyi angol font körül várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés