Lehullt a lepel, íme a Pentax K-1

Hirdetés

Ahogy azt már egy korábbi hírünknél írtuk, a Pentax nagyon régóta adós a szakmának és a felhasználóknak is egy full frame vázzal. Hiába vannak APS-C méretben remek vázai, mint a K-3/II és a K-S2 , vagy középformátum esetén a 645Z, mégis mindenki a Leica-képkockás vázat várta évek óta. A tavalyi újbóli beharangozás után sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy tényleg érkezni fog, de most a Ricoh fennhatósága alatt úgy tűnik nem levegőbe beszéltek, hiszen hivatalosan is bemutatták.


[+]

A váz a márkához hűen kicsit különc, számos egyedi megoldást csempésztek bele a fejlesztőmérnökök. Az alapot egy 36,4 MP-es, 35,9 x 24 mm-es CMOS lapka adja, mely az új fejlesztésű PRIME IV jelfeldolgozót szolgálja ki, aminek köszönhetően immár akár 14 bites nyersfájlokat is készíthetünk. A szenzor egyébként az aluláteresztő szűrőt nélkülözi, ami nem csak a mostani irányzatnak felel meg, de a DSLR-ek között egyedüliként a Pentax által kínált szenzorstabilizálásnak hála, a szenzor mozgatásával képes ezt a szűrőt szimulálni is. A stabilizátor szintén új szintre lépett, így az immár 5-tengelyes SR II (Shake Redcution) akár 5 fényértéknyit is képes kompenzálni.bA mérnökök vélhetően maximalizálták a szenzor mozgatásában rejlő lehetőségeket, hiszen a fentieken túl, a Pixel Shift Resolution System eljárás által képes az Olympus OM-D E-M5 II-höz hasonlóan 4 lépésben 1-1 pixellel elmozgatni a lapkát, és végül a négy képből egyet készít, bár a felbontás nem változik. Így a végeredményben minden pixel tartalmazni fogja az összes színinformációt, ami jobb színreprodukciót és magas érzékenységen alacsonyabb zajszintet eredményez.


[+]

Ha ez még nem lenne elegendő, akkor kapunk kompozíciós finomhangolást, azaz shift képességet is a szenzor mellé, valamint a beépített GPS-nek hála nem csak egyszerűen a koordináták rögzítésére képes gép, de ezek alapján magát a szenzor pozícióját is korrigálja az ASTROTRACER funkciónak hála. Az érzékenység egyébként egészen ISO 204 800-ig emelhető. Az új SAFOX 12 autofókuszrendszer 33 pontot kínál, melyből 25 keresztérzékelős és kb. az APS-C terültet fedi le a szenzoron, a pontos fénymérésért pedig egy 86 000 pixeles RGB szenzor felel. Sorozatban 4,4 kép/mp a csúcs, amiből az átmeneti tároló RAW esetén 17, JPEG esetén 70 kép tárolására képes mielőtt betelne, így érdemes gyors kártyákat használnunk.


[+]

A nagyobb szenzorhoz nagyobb tükörakna kellett, így a 300 000 exponálásra hitelesített zármechanizmus is megújult teljesen, továbbá kapott egy csillapítót is, ami csökkenti a tükör le- és felcsapódása által keltett vibrációt. Szintén új a pentaprizmás kereső, mely 100 %-os lefedettség mellett 0,7x-es nagyítás kínál és a Natural Bright Matt III mattüveg egészíti ki. Külön említést érdemel még az egyedi mechanikán mozgó hátsó 3,2 hüvelykes, 1,037 millió képpontos LCD kijelző, mely nem csak minden irányba dönthető, de ki is billenthető. Továbbá a vázon apró LED-eket rejtettek el, melyek gombnyomásra világítják meg a kritikus helyeket úgymint, SD-kártya foglalatok, távkioldó, bajonett és az LCD kijelző hátulján is találunk 2-2 darabot oldalanként. Mindez furcsának tűnhet elsőre, ám olyan helyzetekben, amikor nem használhatunk külső fényforrás vagy épp a kijelző fénye túl sok lenne, hasznos lehet. Emellett a szokásos két paramétertárcsa mellé kapunk egy harmadikat is, ami szintén a gép tetején található gyorsválasztót hivatott kiszolgálni, így például a záridő és rekesz mellett dedikált tárcsával tudjuk állítani akár az érzékenységet is. A harmadik tárcsa meglehetősen nagyra sikeredett, így a felül található monokróm kijelző kisebb a megszokottnál és csak a legszükségesebb információkat jeleníti meg.


[+]

Videóból be kell érnünk FHD felbontással, 60i/30p a maximális képfrissítéssel és H.264 tömörítéssel. A mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet megléte viszont alapvető, így akár helyben is kontrollálható a hang. A GPS mellett természetesen a Wi-Fi is helyett kapott a fedélzeten, ezáltal a távvezérelhetőség is biztosított. Ugyanakkor sajnos USB-ből csak 2.0 állrendelkezésre a micro-HDMI port mellett. A változatlan bajonettnek hála az összes eddig Pentax objektívvel kompatibilis a váz, mitöbb, az APS-C crop módnak köszönhetően akár a szenzort le nem fedő objektívekkel is jól használható. Természetesen a váz mellé dedikált full frame objektívek is érkeznek az eddigiek mellé, így a vázzal együtt érkezik 12 optika is. Maga a magnézium ötvözet váz meglehetősen kompakt lett, értelemszerűen időjárásálló kialakítást kapott a 86 szigetelés által, és a tömegét is sikerült kordában tartani, akkumulátorral 1010 grammot nyom a mérlegen.


[+]

A váz megjelenése áprilisban várható 1800 dolláros vagy hazai viszonylatban kb. 600 ezer forintos áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés