Hirdetés

Kabócák segíthetnek a processzorok hűtésében

Sok cég és kutatócsoport foglalkozik a modern elektronikus eszközök hűtésével, hiszen a számítási teljesítmény növelésének egyik korlátját pont a nem kellően hatékony hűtőrendszer jelenti. Most a Duke Egyetem mérnökei egy olyan megoldáshoz nyúltak, amely egy, a kabócák által is „használt” fizikai jelenségen alapul.

Hirdetés

A kifejezetten a legforróbb elemek hűtését lehetővé tévő megoldás a hőcsövek alapját képező módszert teszi jóval hatékonyabbá, és koncentrálja a kialakuló meleg pontokra. Az eljárás azon alapszik, hogy amikor a vízcseppek összeolvadnak, az eredeti cseppek és az összeolvadás utáni csepp felületei közötti különbség arányában egy kevés energia szabadul fel (ez az energia-megmaradás törvényének köszönhető). Amennyiben az összeolvadás kellően hidrofób felületen megy végbe, akkor az eredmény az lesz, hogy a vízcsepp elpattan a felülettől. A kabócák esetében ez a jelenség a szárnyak tisztán tartását segíti, az elugró vízcseppek ugyanis a szennyeződéseket viszik magukkal, az elektronikus eszközökben azonban a felesleges hővel történhet ugyanez.


(forrás: Duke University) [+]

Ami a fizikai megvalósítást illeti, egy telített gőzt tartalmazó kamráról (vapor chamber) van szó, amelynek alját hidrofób réteg fedi, tetején pedig szivacsos burkolat van. A meleg oldal, amely ennél a szerkezetnél felül van, elpárologtatja a szivacsban lévő folyadékot, amely aztán az alsó részen kicsapódik – ez a folyamat pedig a hőcsövekben is megszokott módon nagy hatékonysággal szállítja el a felesleges hőt a hűteni kívánt egységtől. Az alsó felületen kondenzálódó folyadékcseppek aztán összeolvadnak, és elpattannak a felületről, egyenesen a szivacsos részre, ahol felszívódva újra rendelkezésre áll a hő által elpárologtatható folyadék.


(forrás: Duke University) [+]

A megoldásnak több előnye is van az eddig alkalmazott módszerekkel szemben: először is, több irányban is működik, szemben például a hőcsövekkel, amelyek csak hosszirányban hatékonyak. A Peltier-hűtőkhöz képest sokkal hatékonyabbak, ha egy nagy felületen véletlenszerűen kialakuló forró pontok hűtését kell megoldani.

Előzmények

  • Hatékonyan hűtő fólia

    Külső energiabefektetés nélkül az eddiginél jóval hatékonyabb hőleadást biztostó burkolatot készítettek műanyag fóliából.

Hirdetés