Hirdetés

2018. június 22., péntek

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat / Tech rovat

Hatékonyan hűtő fólia

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Science

Külső energiabefektetés nélkül az eddiginél jóval hatékonyabb hőleadást biztostó burkolatot készítettek műanyag fóliából.

Egy, a Colorado-i Egyetemen dolgozó kutató olyan műanyag fóliát fejlesztett ki, amely képes 10 °C-kal csökkenteni annak az anyagnak a hőmérsékletét, amit beburkolnak vele. Természetesen nincs semmilyen csodáról szó, ez a 10 °C csak akkor érhető el, ha a környezeti és a tárgy hőmérséklete között ennél nagyobb a különbség, az újdonság itt a kisugárzott hő mennyiségének növekedésben van.

Apró üveggömbök segítik a hő kisugárzását
Apró üveggömbök segítik a hő kisugárzását (forrás: Science) [+]

Az újfajta fólia lényege az, hogy apró üveggömböket tartalmaz, amelyek átmérője 8 mikron körül van, ezzel pedig egyfajta rezonanciakamrát képeznek, mely rendkívül hatékonyan képes az elnyelt fotonokat 10 mikron körüli hullámhosszal kisugározni. Az fólia egyik felülete átlátszó, a másikat pedig a látható fényt visszaverő tükörréteggel láthatják el, így például egy víztározó felületét bevonva meg lehet akadályozni, hogy a Nap fénye felmelegítse azt, miközben a vízből sugárzással távozni kívánó hő az eddiginél jóval hatékonyabban áramolhat ki a külvilág felé. Amennyiben a tükröződő réteget elhagyják, akkor pedig a napelemek hatékonysága növelhető, ezek ugyanis jobb hatásfokkal működnek alacsonyabb hőmérsékleten.

Az új fólia nagy előnye még, hogy viszonylag egyszerűen és olcsón előállítható, tekercsben gyártva négyzetmétere 80-150 forint közötti összegbe kerülhet.

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.