Június elején debütálnak a Socket AM2-es processzorok - frissítve

A hírek szerint az AMD kétcsatornás DDR2 memóriavezérlőt tartalmazó, Socket AM2 foglalatba illeszkedő Athlon 64 X2 és Athlon 64 FX processzorai az idei Computex kiállításon, pontosabban június 6-án fognak bemutatkozni. Valószínű ugyanakkor, hogy a hivatalos premiert megelőzően, már a márciusi CeBIT-en szemügyre vehetjük azoknak az alaplapoknak a prototípusait, melyeket az új processzorokhoz terveztek. Az AMD bejelentésével egyidejűleg várhatóan az értékesítés is zökkenőmentesen megkezdődik, ugyanis a gyártó már ebben a hónapban megkezdi a minták szállítását partnereinek, április 30-án beindul a gyártás, és május 15-étől már a nagykereskedők is leadhatják rendeléseiket.

A júniusi bemutató két szereplője az eddigi információk szerint az F revíziót képviselő Athlon 64 X2 5000+ és az Athlon 64 FX-62 lesz. Amint látható, a modellszámozáson egyelőre nem módosít az AMD, marad a 90 nm-es csíkszélességű SOI gyártástechnológia is. A korábbi modellekhez viszonyított teljesítményelőnyt nem annyira a DDR2 memória használata biztosítja, mint inkább a két csúcsmodell 2,6, illetve 2,8 GHz-es órajele. A kétmagos, Windsor kódnevű asztali processzorok e két példányát valamivel később követheti a többi Socket AM2-es kétmagos modell, illetve az egymagos Athlon 64 (Orleans) és Sempron (Manila) típusok. A szerverekbe szánt Opteronok a Socket F foglalatba ülnek át; a szervergyártók április végétől kaphatják meg a mintákat, a hivatalos premier időpontja egyelőre nem ismert.


Forrás: X-bit labs

A chipek a steppingváltással növekednek is: a kétmagos processzorok magmérete 194 helyett 220 mm2 lesz, a tranzisztorok száma 233 millióról 243 millióra gyarapodik. Az egymagos, 1 MB másodszintű gyorsítótárral ellátott Athlon 64-ek mérete 106-ról 126 mm2-re változik, és 120 millió helyett 129 millió tranzisztort fognak tartalmazni. A méretnövekedéssel párhuzamosan kompaktabb lesz az L2 cache: míg jelenleg 39, addig az F revízióban csupán 30 százalékát fogja elfoglalni a teljes magméretnek, a memóriavezérlő azonban nagyobb lesz DDR-kompatibilis elődjénél.

Az X-bit labs szerint egy 2 x 1 MB L2 cache-sel ellátott, 2,6 GHz-en ketyegő processzor maximális fogyasztása csupán 89 watt lesz, noha a hasonló paraméterekkel rendelkező mai modellek alacsonyabb órajeleken is disszipálhatnak 110 wattot. Az információ egyelőre kritikával kezelendő, hiszen nem változik a gyártástechnológia, és ha továbbfejlesztik is a Cool'n'Quiet energiamenedzsmentet, az csak a processzor terheletlen állapotában fogja éreztetni jótékony hatását, például a kihasználatlan második mag kikapcsolásával. Ha valóban kisebb lesz a fogyasztás, az a szivárgási áram mérséklésére irányuló erőfeszítéseknek lesz köszönhető. Az Athlon 64 FX-62 presztízsmodellre ugyanakkor mindez nem vonatkozik, hiszen 125 wattos maximális fogyasztása minden addigi AMD-modellt leköröz.

A Sempronok kivételével az új CPU-k támogatni fogják a Pacifica virtualizációt és a Presidio biztonsági technológiát is. A HyperTransport busz sebessége termékcsaládtól függően 800, illetve 1000 MHz marad.

Kiegészítés: A DailyTech információi megerősítik a fogyasztással kapcsolatos adatokat, sőt a lap újabb részletekkel is szolgál. Ezek szerint a normál kétmagos Athlon 64 X2 modellek TDP-je 89 watt lesz, az egymagos Athlon 64 processzorok pedig beérik legfeljebb 62 wattal, vagyis a jelenlegi Sempronok szintjére lépnek vissza. Lesznek azonban energiatakarékos modellek is, melyeket főként csendes üzemű HTPC-kbe szánnak: a hatékony kétmagos Athlon 64 modellek maximum 65 vagy 35 wattot, egymagos társaik és a Sempronok pedig 35 wattot fognak disszipálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés