Képek az Opteronok új foglalatáról

Hirdetés

Az AMD 2006-ban piacra kerülő processzorai új foglalatok megjelenését is magukkal hozzák. A váltás egyfelől kényszerű következménye a DDR2 memóriaszabvány támogatásának, másfelől az ésszerű megújulás lehetőségét is magában hordozza. Amint korábban beszámoltunk róla, az asztali PC-kbe való Sempron és Athlon 64 processzorok következő generációja egységesen a 940 érintkezős (de a Socket 940-nel inkompatibilis) Socket M2-be ül át, és ugyanezt a platformot fogják használni az egyprocesszoros munkaállomásokba szánt Opteron 100-asok is. A noteszgépekbe a jelenleg használt 754 érintkezős foglalat helyett a 638 érintkezős Socket S1 kerülhet.


Balra a Socket S1, jobbra a Socket M2 – forrás: PCPOP

Szintén változik a két- és többprocesszoros munkaállomásokba, szerverekbe való Opteron 200-asok és Opteron 800-asok foglalata is, melyről a Tweakers.net fórumán most néhány kép is napvilágot látott. A többi CPU-aljzattal ellentétben a Socket F úgynevezett Land Grid Array rendszerű lesz, vagyis a processzor tokozásán csupán lapos érintkezőfelületek lesznek, a rugós tűk pedig a foglalatban fognak sorakozni. Az érintkezők száma a korábbi hírek szerint 1207 lesz.


Socket F – forrás: Tweakers.net

Az AMD ebben az esetben is a DDR2 szabványra tesz, a regiszteres, ECC-s modulok 533, 667 vagy 800 MHz-es buszon keresztül kommunikálhatnak a processzorral. Az Intel a Xeonok esetében hamarosan alkalmazni kezdi az FB-DIMM memóriamodulokat, melyek ugyan növelik a sebességet, ám ugyanakkor a rendszer beszerzési költségét is megdobják. Velük szemben az integrált memóriavezérlő és a DDR2 modulok kedvezőbb ára az Opteronok malmára hajthatja a vizet.


Forrás: Tweakers.net

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés