Jövőre új foglalatot kap a Pentium 4?

Az Intelt régóta jellemzi, hogy szinte minden újabb processzorkiadáshoz újabb chipset is szükséges, így ha az egyszeri felhasználó fejleszteni akarja PC-je Inteles processzorát, nagy valószínűséggel alaplapcsere is vár rá. Emlékezzünk csak, hogy a Slot 1-es 440LX-et hogyan szorította ki a 440BX, majd jött az FC-PGA tokozás (Socket 370) a Coppermine maghoz és új chipset kellett a Tualatinhoz is. Természetesen a Pentium 4 újabb váltást hozott, de itt is hamarosan át kellett állni a Socket 423-ról a Socket 478-ra. Ezzel elértünk a jelenbe, s már tudjuk, hogy az áprilisban megjelenő - 800 MHz-es QPB-t támogató - processzorokhoz új lapkakészlet kell. Egyik váltásnál sem telt el egy évnél több idő, s az Intel most sem fogja békén hagyni a felhasználókat, ugyanis az előzetes hírek szerint a Prescott, illetve Tejas processzorok új tokozást kapnak Socket T néven.

2004-ben a félvezető gyártó óriás bemutatja a Grantsdale kódnevű chipsetjét, mely már az új tokozású processzorokat fogja támogatni. A Socket T-be LGA-775 tokozású (LGA – Land Grid Array) Prescott, illetve Tejas CPU-k illenek majd. Az új tokozás bevezetésének fő oka pedig nem más, mint hogy az Intel számára egyszerűbben használható és olcsóbb megoldás a nagy bonyolultságú processzorok esetén, mint a jelenlegi.

A Grantsdale platform állítólag 533MHz-es DDR-II SDRAM-okat támogat, s valamikor 2004-ben - a Prescott megjelenése után - debütál. A DDR-II memóriák elérhetősége inkább csak jövő év vége felé képzelhető el, ezért valószínű, hogy a Grantsdale is ebben az időszakban jelenik meg. Mivel a későbbi Prescott magos processzorok 1066 MHz QPB-t fognak támogatni, valószínűleg a chipset dual DDR-II 533 MHz memóriavezérlőt kap majd. A Tejas- támogató platform pedig már teljes egészében a PCI-Express-en alapul, ezért a 2004 áprilisában érkező ICH6 I/O vezérlőt igényli. Röviden szólva az új platform elérhetőségének időpontja jópár dologtól függ még.

A Prescott processzorokhoz tehát két platform lesz elérhető; kezdetben megfelel a hamarosan debütáló 800 MHz QPB-t támogató Socket 478 platform, majd jövőre a jóval erőteljesebb Socket T alapú megoldás (már 1066 MHz Quad Pumped Bus támogatással) következik. Ezt követően (egy bizonyos órajel után) az Intelt már semmi sem fogja visszatartani attól, hogy törölje a Socket 478-as platformot, újra rákényszerítve a hardver-fanatikusokat az alaplapváltásra.

Természetesen az Intel bármikor változtathat útitervein, így a fenti adatok a jelenleg legvalószínűbb utat mutatják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés