Jön a VIA új mobil lapkakészlete

Az AMD nemrégiben bejelentett mobil processzorával, a Turionnal is együttműködik a VIA Technologies új mobil lapkakészlete. A processzorgyártó egyik legjelentősebb partnereként számon tartott VIA asztali rendszerekhez szánt vezérlői alapján tervezte meg a K8N800A északi hidat, mely a VT8237 déli híddal kiegészítve alkothatja a jövőben megjelenő AMD alapú mobil rendszerek egy részének gerincét.

Hirdetés

A K8N800A az új Turion processzorok mellett támogatja az összes 64 bites mobil AMD processzort, a mobil Athlon 64 és mobil Sempron processzorokat beleértve. A processzorral 800 MHz-es HyperTransport buszon keresztül kommunikáló vezérlőáramkör az S3 UniChrome Pro IGP grafikus alrendszerét tartalmazza, mely a rendszermemóriából foglalja le a szükséges videomemóriát, ennek köszönhetően teljesítményigényes 3D-s alkalmazások terén aligha fog remekelni az új vezérlő. A VIA gondolván azokra a felhasználókra, akik notebookjukat néha szórakozásra, azon belül is leginkább játékra használják egy AGP 8x/4x kompatibilis csatolóval is ellátta a K8N800A-t, így a grafikus rendszer tudása – némi felár ellenében – feljebb tornászható.


A VIA új mobil lapkakészletének déli hídja a már jól ismert, asztali rendszereknél is alkalmazott VT8237, mely az 533 MB/másodperces V-Link adatsínen kommunikál az északi híddal. A lapka hat csatornás hangrendszert, modemet és egy 10/100-as Ethernet vezérlőt tartalmaz, továbbá maximálisan két SATA, illetve négy Ultra-ATA egységet kezel.

Az új lapkakészlet igyekszik mindent bevetni annak érdekében, hogy a rendszer fogyasztását – mely a hordozható gépek esetében jelentős ráhatással van az akkumulátoros üzemidőre – kordában tartsa, ennek megfelelően a K8N800A teljes mértékben kompatibilis az AMD PowerNow! technológiájával, illetve képes a „Stutter Mode” alkalmazására, mely a gyakorlatban annyit tesz, hogy ACPI C3 állapotban a lapkakészlet a processzor közreműködése nélkül képes elérni a rendszermemóriát, ezáltal is energiát spórolva meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés