AMD referenciadizájn csendes mini-PC-k építéséhez

Az AMD ma hivatalosan is bemutatta Geode NX processzorait fogadó mini-ITX formátumú referencia-alaplapját. A bejelentést ezúttal megelőzte a nyilvános szereplés, hiszen a sunnyvale-i vállalat már a múlt héten zajló Intel Developer Forum árnyékában élt a San Franciscóban összesereglett újságírók képviselte nyilvánossággal – bár technikai részleteket akkor még nem árult el.

A Geode NX DB1500 jelzésű lappal a vállalat a gyártók számára kívánja megkönnyíteni kis fogyasztású és helyigényű rendszerek tervezését. A SiS741CX északi és SiS964 déli híd köré épített alaplapon egy (maximum 1 GB) DDR memóriát fogadó aljzat és egy PCI-foglalat található, interfészei között SATA, IDE, 10/100 megabites Ethernet, sztereó és hatcsatornás SPDIF audiokimenet, soros, párhuzamos és infravörös port található, de opcionálisan DVI-kimenettel is ellátható. Az x86 utasításkészlettel kompatibilis Geode NX processzorok 128 kB első- és 256 kB másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek; maximális fogyasztásuk típustól függően 9 (NX 1250@6W, 1500@6W) vagy 25 watt (NX 1750@14W).

A gyártó Microsoft Windows XP, XP Embedded, Windows CE.NET és Linux operációs rendszerekhez biztosít meghajtóprogramokat, amelyek mellé egy szoftverfejlesztő-csomag (SDK) is jár. Az AMD reményei szerint az integrált, a PC valamennyi kulcselemét magában foglaló platform hamarosan megjelenhet minden olyan alkalmazási területen, ahol fontos a rendszer energiatakarékos működése, illetve az ebből fakadó hűvös és csendes üzem. A lehetséges alkalmazási területek közé tartoznak a vékony kliensek, az üzleti célú beágyazott rendszerek és a nappalikba szánt, szórakoztatóelektronikával összeházasított PC-k is. Az AMD megoldása elsősorban a VIA Epia platformjával konkurál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • SiS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés