Takarékos notebook-processzorok az AMD-től

A Las Vegasban zajló Comsumer Electronics Show-n az AMD vezetői arról nyilatkoztak, hogy vállalatuk hamarosan az Intel noteszgépekben alkalmazott Pentium M processzorainak vetélytársául szánt chipekkel áll elő. A Turion névre keresztelt AMD processzorokat hiába keressük a cég publikus útitervében, és egyelőre nem is árulnak el semmi közelebbit a műszaki paraméterekről. Jelenleg annyi tudható a Turionról, hogy kifejezetten kompakt és könnyű notebookokban való felhasználásra tervezik őket, és a jelenlegi AMD-megoldásoknál hosszabb akkumulátoros üzemidőt fognak biztosítani. Korábbi hírek alapján nem kizárt, hogy már a Lancaster kódnevű magra épülő, 1 MB L2-cache-t tartalmazó és csupán 25 watt átlagfogyasztású processzorokat üdvözölhetjük a Turionokban.


A Tour de France többszörös bajnoka, Lance Armstrong a Turion-prezentáción

Az AMD jelenlegi legtakarékosabb processzorai a Low-Power Mobile Athlon 64 modellek, amelyek 1,6 és 2 GHz közötti órajelen futó változatokban (2700+, 2800+ és 3000+ számozással) kaphatók. Az 512 kB másodszintű gyorsítótárral ellátott, mintegy 68,5 millió tranzisztort tartalmazó lapkák átlagos fogyasztása 35 watt, amivel jelenleg még mindig erős lemaradásban vannak a konkurenciához képest. Az Intel 90 nm-es csíkszélességgel készülő Dothan-magos Pentium M processzorai ma 1,5 és 2,1 GHz közötti órajeleken üzemelnek, 2 MB L2-cache-sel rendelkeznek és csupán 21 watt az átlagos fogyasztásuk. Ráadásul ezekből is léteznek kisebb feszültségen, illetve órajelen hajtott változatok, amelyek típustól függően 10 watt vagy még kevesebb energiát vesznek föl.

A gyártóknak több lehetőségük adódik a fogyasztás csökkentésére: fejlettebb energiagazdálkodás bevezetésével rugalmasabban szabályozható a magfeszültség, illetve az órajel, ami különösen kis processzorterhelés esetén jár jelentős megtakarítással. Bonyolult áramkörökben nagy probléma a szivárgó áram, amin a funkcionális egységek megfontolt elhelyezésével tudnak segíteni, vagy azzal, ha az épp nem használt részeket lekapcsolják. Ezek és hasonló eljárások részben meglévő architektúrákon is megvalósíthatók, részben teljesen új dizájnt követelnek meg – ez utóbbi lépés azonban (ebben a pillanatban) elég valószínűtlen az AMD részéről.

Nyilvánvaló mindenesetre, hogy az asztali gépek piacán rendkívül sikeresen szereplő AMD nem nézheti tétlenül, hogy az Intel lefölözi az amúgy is egyre bővülő notebook-piac javát. A Pentium M – valljuk be – nem véletlenül népszerű kategóriájában, és az Intel agresszív és méregdrága kampányának köszönhetően a Centrino platform elfogadottsága is igen jó. Ráadásul a fejlesztés nem áll le, hamarosan az üzletekben láthatjuk viszont az Alviso kódnevű chipsetre alapozó Sonoma platformot is, amely az asztali gépek által nyújtott szolgáltatásokat hozza a mobil gépek világába.

Az AMD ugyanakkor talán nincs végzetes lemaradásban; korábbi bejelentésük szerint tavaly júniusra sikerült összehozniuk azt a mérnökcsapatot, amelynek feladata kizárólag az energiatakarékos processzorok fejlesztése. A tokiói részleg munkatársai azóta letöltötték megbízatásuk harmadát-negyedét – elég időt vajon a kézzelfogható eredményekhez?

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés