Még kisebb energiatakarékos rendszerek a VIA-tól

Hirdetés

A VIA a San Franciscóban ezen a héten megrendezett Embedded System Conference-en mutatja be új beágyazott platformját, amelyet a „Luke” CoreFusion névre kereszteltek. A gyártó új minirendszerének magja a közös tokozásban helyet foglaló VIA Eden-N processzor és a VIA CN400 északi híd.

A C5P Nehemiah magra épülő központi feldolgozó egység az x86-os família tagja, 533, 800 és 1000 MHz-en üzemelő változatai léteznek, amelyek maximális fogyasztása rendre 2,5, 5, illetve 7 watt. A chip sajátossága a PadLock biztonsági csomag, amely többek között a – például VPN hálózati kapcsolatok esetén használt – titkosító kulcsokkal való számításokat gyorsítja hardveresen.

A CPU társa az S3 Graphics UniChrome Pro integrált grafikus magjával felszerelt CN400, amely ugyan nem nyújt korszerű 3D-teljesítményt, de nem is erre szánták; hardveresen támogatja viszont MPEG-2 és MPEG-4 videók lejátszását. A kombinált chip VGA-kimenettel rendelkezik, de AGP 8x bővítősín és transzmittereken keresztül LCD-kijelző (LVDS és DVI) vagy tévé is ráköthető. Memóriakezelője DDR400/333 RAM-okkal boldogul, további perifériák vezérléséről pedig a VT8237R, a VT8235M vagy a PCI Expresst támogató VT8251 déli híd gondoskodik.

A Luke CoreFusion mintáinak szállítását a VIA még márciusban megkezdi, kereskedelmi forgalomra érett termékek várhatóan a második negyedévben jelennek meg. A Luke felhasználási területét az ultrakönnyű noteszgépek, intelligens irányítási rendszerek, kis helyigényű otthoni vagy járművekbe szerelt médialejátszók képezik, ám a vállalat Mark kódnéven egy Eden processzorra, S3 Savage4 grafikára épülő, ISA-támogatást nyújtó platformot is rendelkezésre bocsát, amely főleg ipari alkalmazásokban számíthat felvevőpiacra. A Luke-ot a második félévben követi majd a John kódnevű platform, amely már DDR2 memóriák kezelésére, WMV9 tömörítésű videók hardveres feldolgozására lesz felkészítve, és HD audiovezérlővel fog bírni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés