Egyelőre túl drága az NVIDIA Advanced Optimus technológiája

A notebookgyártók számára jelentős problémát jelent, hogy kevés, elképesztően komoly árú kijelzőpanelre korlátozódik a támogatás.

Az NVIDIA még április elején jelentette be az Advanced Optimus technológiáját, amelynek hála nem kell majd választani a variálható frissítési frekvencia, illetve a GPU-k közötti átváltást biztosító eljárások között, vagyis ezek működhetnek egyszerre is. A notebookgyártók számára mindez lényeges szempont, mert ha valaki variálható frissítési frekvenciát akart, és Intel processzorra építette az adott notebookot, akkor kötelezően le kellett tiltani az IGP-t, vagyis mindig csak a dedukált GeForce grafikus vezérlő működhetett, ami a fogyasztás szempontjából nem éppen optimális.

Hirdetés

A fentiek miatt sokaknak lehet megkönnyebbülés Advanced Optimus technológia, viszont egyelőre a notebookgyártók alig alkalmazzák. A Lenovo az egyetlen cég, amely bevetette, de csak két gép erejéig. A legnagyobb problémát a notebookgyártók szerint nem a technológia bonyolultsága jelenti, hanem az, hogy irreálisan drága kijelzőpanelekhez van kötve a működése. Tehát nem lehet ám akármilyen panelnél alkalmazni, muszáj a kijelölt opciók közül választani, különben az Advanced Optimus egyszerűen nem fog üzemelni.

A legfőbb probléma, hogy a kompatibilis kijelzőpanelek igazából semmivel nem tudnak többet, mint az Advanced Optimus technológiát nem támogató megoldások, tehát roppant nehéz az így készülő notebookokat sokkal drágábban eladni. Ilyen formában a gyártóknak a drágább kijelzőpanelek árát leginkább be kell nyelni, és erre jelenleg nem igazán hajlandók.

Információink szerint az NVIDIA több gyártóval is egyeztet, hogy nagyobb számban kínáljanak Advanced Optimus technológiával kompatibilis kijelzőpaneleket. Ezzel a zöldek több opciót biztosítanának a notebookgyártók számára, ami valószínűleg élénkítené az árversenyt is, de maguk a panelek mindenképpen hitelesítést igényelnek, tehát drágábbak maradnak a normál, hasonló képességű társaiknál. Az persze nem mindegy, hogy mennyivel. A fő cél valószínűleg az, hogy anyagi szempontból vonzóvá tegyék az Advanced Optimus technológiát a notebookgyártóknak, hiszen nem sok cég érdekelt abban, hogy egy specifikus eljárást biztosító notebookot, az érintett képességet nem támogató társaihoz képest kisebb nyereséghányaddal adjanak el.

Előzmények

Hirdetés