Irányítható kamera mechanika nélkül

Az Axis Communications nemrég bejelentette legújabb, beltéri biztonsági megfigyelésre kifejlesztett, három irányban mozgatható hálózati kameráját, az Axis 212 PTZ-t (pan, tilt, zoom, azaz kétirányú pásztázás és nagyítás). A termékcsalád legkisebb tagjának érdekessége, hogy a vezérlést nem külső, mechanikus mozgatószerkezet, hanem a beépített, mozgó alkatrészek nélküli digitális technika teszi lehetővé. Ennek érdekében, bár a továbbított kép VGA (640x480 pixel) felbontású, a készülék egy 3 megapixeles szenzort és nagy látószögű objektívet kapott.

A kamera a sávszélesség kímélése érdekében valós időben Motion JPEG vagy MPEG-4 formátumba tömöríti a képet, emellett kétirányú hangátvitelre is módot ad, tartalmazva az ehhez szükséges mikrofont is. Az adatátvitel és a táplálás a Power over Ethernet szabvány támogatása révén egyetlen Cat5-ös kábelt vesz igénybe. Az Axis 212 PTZ legfeljebb 150 négyzetméteres terület megfigyelését teszi lehetővé; rendelkezik pre-alarm és post-alarm puffereléssel, képi mozgásérzékeléssel, előre ütemezett vagy eseményvezérelt funkciókkal, a megfelelő interfészek révén pedig más szenzorokkal vagy relékkel is összeköthető. Az adatátvitel biztonságát többszintű jelszavas védelem, IP-címszűrés és a HTTPS protokoll szavatolja.

A gyártó által a megfigyeléshez és a beállításokhoz biztosított programok mellett említést érdemel az Axis alkalmazásprogramozási interfésze és fejlesztőcsomagja, melynek révén a kamera egyedi szoftverrendszerekbe integrálható, kisebb beágyazott rutinok, alkalmazások pedig közvetlenül feltölthetők a kamera flashmemóriájába. Az Axis 212 PTZ várhatóan júliusban jelenik meg a piacon, listaára Magyarországon nettó 119 ezer forint körül alakul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés