Gyorsabb Itanium 2 kisebb fogyasztással

Az Intel az IEEE által San Franciscóban rendezett International Solid-State Circuits Conference-en (ISSCC) számos tekintetben pontosította Intanium 2 szerverprocesszorai újabb, Montecito magra épülő változatának paramétereit. A vállalat az új chippel is bizonyítani igyekszik, hogy Moore törvénye, amely szerint az egy lapkára integrált tranzisztorok száma 18-24 havonta megduplázódik, még ma is tartható – a Montecito mintegy 1,72 milliárd tranzisztorból áll. Ez az igen magas szám elsősorban a 2 x 12 MB kapacitású harmadszintű gyorsítótárnak köszönhető, ám szerencsére nem jelenti a fogyasztás ugrásszerű megnövekedését, épp ellenkezőleg: a korábbi Itanium 2 processzorok 130 wattos fogyasztásával szemben az új lapka beéri 100 wattal is. A Montecito számítási teljesítménye ugyanakkor akár másfél-kétszerese is lehet az előző generációs Madison-9M magra épülő típusokéhoz képest.

Jó hír a szervertulajdonosok számára, hogy a Montecito előnyeinek kiaknázásához nem kell további költségekbe verniük magukat: a CPU tűkompatibilis a korábbi Itanium 2 modellekkel, a teljesítmény fokozásához használt Foxton technológia pedig sem az egyes alkalmazások, sem az operációs rendszer átszabását nem igényli – tisztán hardveresen oldja meg feladatát. A Foxton egy, a lapkára integrált egység segítségével folyamatosan méri a CPU felvett teljesítményét, és ha az nem éri el a 100 wattos határt, automatikusan feljebb tolja az órajelet és a magfeszültséget, amivel egyes alkalmazások akár 10 százalékos teljesítménytöbbletre tehetnek szert. Tekintve, hogy a processzoron futó folyamatok nem mindig merítik ki a hardver lehetőségeit, ennek ellenkezőjére, a fogyasztás mérséklésére is van mód. A Demand Based Switching (DBS) a Speedstep eljáráshoz hasonlóan, ám annál finomabban, 64 lépésben képes lejjebb állítani a CPU feszültségét és órajelét.

A Montecito-alapú Itanium 2-kön egyszerre négy szál futtatására van lehetőség, hiszen a lapka két magot tartalmaz, amelyek mindegyike két szálat kezel. A magok egymástól független 1 MB másodszintű és 12 MB harmadszintű cache-sel rendelkeznek. A Montecito 90 nm csíkszélességű gyártástechnológiával készül; a chip szállítását az Intel még idén megkezdi, de kereskedelmi forgalmazása várhatóan csak 2006-ban indulhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés