A következő évtizedben jön az Intel új CPU-architektúrája

Már hivatalos, hogy Sapphire Rapids néven érkezik az első processzor az új dizájnra.

Az Intel hosszabb távú terveiről viszonylag keveset lehet tudni, manapság főleg azért, mert rövidtávon is folyamatos csúszások és átszervezések jellemezték az útiterveket. Annyi biztos volt, hogy a nemrég bemutatott Coffee Lake után érkezik a Cannon Lake, amelynek a megjelenése pont a következő év végére csúszhat. Ezt követi viszonylag gyorsan az Ice Lake, ami reálisnak tűnik, mivel a pletykák szerint a probléma nem magával a Cannon Lake dizájnnal van, hanem a 10 nm-es gyártástechnológiával, tehát az Ice Lake akár menetrendszerűen is érkezhet valamikor 2019-ben. Végül az utolsó ismert fejlesztés a Tiger Lake kódnevet viseli, amely egy optimalizálási lépcső lesz a 10 nm-es eljáráson maradva.

A fenti bekezdésben leírtaktól nyilván lehet eltérés, hiszen az útitervek bármikor megváltozhatnak, de az Intel tervei aránylag eddig voltak ismertek. A nyáron azonban már felmerült egy bizonyos Sapphire Rapids kódnevű processzor, amit nagyon sok pletyka övezett, többek között az is, hogy ebben lesz bevetve az Intel új CPU-architektúrája, ami ráférne a cég termékskálájára, mert a Haswell, illetve a Broadwell óta lelassult a generációk közötti előrelépés, vagyis egyre nehezebb az aktuális rendszeren javítani. Utóbbi tipikus jelenség a processzorok piacán. Egy új architektúrával mindig az első pár frissítésnél lehet értékelhető sebességet nyerni, ugyanis az alapdizájn láthatóan gyenge pontjait ilyenkor erősítik a mérnökök. Ha ez megtörtént, akkor már a további javulás lehetősége kevésbé triviális, így egyre kevesebb tempót lehet nyerni az újabbnál-újabb trükkök bevetésével.

Az eredeti pletykák azonban gyenge lábakon álltak, vagyis nem lehetett tudni, hogy igazak-e. Ugyanakkor mára a Sapphire Rapids, illetve a hozzá való, Tinsley kódnevű szerver és munkaállomásokat célzó platform felkerült az Intel weboldalára, így ma már lehet másképp nézni a nyári híresztelésekre. Arról sajnos nincs hivatalos adat, hogy a Sapphire Rapids mikor érkezik. A nyári útitervekben a 2020-as esztendő második fele volt megcélozva, ami egy reális dátumnak tűnik. Elképzelhető, hogy ez a fejlesztés már a szintén érkező 7 nm-es node-on készül, ugyanis az Intel ennek a tömegtermelését 2021-ben szeretné felfuttatni, továbbá a vállalat korábban mondta, hogy az új gyártástechnológiákat a jövőben inkább a szerverpiacon vetné be elsőként, és a Tinsley platform pont ezt a területet célozza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés