Feltűnt az X79-es vezérlőhíd az Intel útitervében

Hirdetés

Az LGA2011-es foglalat érkezéséről már korábban beszámoltunk, de a hozzá való vezérlőhíd esetében csak találgatások voltak. Ennek most vége, ugyanis kiszivárgott az Intel legfrissebb útiterve, ami kitér a Sandy Bridge-E processzorokhoz készülő X79-es lapkára. A csúcskategóriába szánt platform vezérlője egyetlen chipből fog állni, szakítva az aktuális generáció esetében alkalmazott kétlapkás dizájnnal.


(forrás: it.com.cn) [+]

A negyedik negyedévre ígért fejlesztés támogatja a processzorok tuningját, ami elvárható egy magas árcédulával ellátott platform esetében. A PCI Express 2.0-s vezérlő a processzorban kap majd helyet, és 32 darab csatornát biztosít, de a vezérlőhíd is kiveszi a részt 8 darab csatornával. A CPU-hoz DMI 2.0-s linken keresztül kapcsolódik a lapka, ám a nagyobb sávszélesség biztosítása érdekében elérhető a PCIe based Uplink szolgáltatás is, ami négy darab PCI Express 2.0-s csatornát vesz majd igénybe.

Az USB esetében a vezérlő a 2.0-s portokat fogja támogatni, míg a SATA aljzatokból 10 darab 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os konnektorra lesz lehetőség. A gyorsabb SATA portok közül nyolc darab SAS (Serial Attached SCSI) interfészként is konfigurálható, emellett az Intel RSTe, azaz a Rapid Storage Technology enterprise is alapszolgáltatás, vagyis az adattárolók konfigurálhatók RAID 0-s, 1-es, 5-ös illetve 10-es szintekre. Természetesen az integrált hangkodek és a Gigabit Ethernet vezérlő sem maradt ki.


(forrás: it.com.cn) [+]

Az X79-es alaplapokat az Intel főleg az extrém igényekkel rendelkező felhasználóknak szánja, ami azt is jelenti, hogy a termékek méregdrágák lesznek, köszönhetően a 2011 tűs foglalatnak, amit rendkívül költséges kiépíteni.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés