Az OpenGL-re gyúr az új Intel driver

Az Intel elérhetővé tette a 15.33.14.3412-es verziójú drivercsomagot, mely a Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 2500, 4000, 4200, 4400, 4600, 5000, illetve az Iris Graphics 5100 és Iris Pro Graphics 5200 IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében az Ivy Bridge, illetve a Haswell lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

A szokásos hibajavítások mellett a friss meghajtó alapvető újítása, hogy frissült az OpenGL-ért felelős modul, mely általánosan jobban teljesít a korábban tapasztalható szintnél. Újítás még az egyéni felbontások beállításának lehetősége, illetve javulhat a videokonferenciák esetében a prezentált tartalom minősége is. Mindemellett az Intel számos új Celeron (2957U, 2961Y, 2981U, G1820, G1820T, G1820TE, G1830) és Pentium (3558U, 3561Y, G3220, G3220T, G3320TE, G3420, G3420T, G3430) processzorban aktiválta a Quick Sync Video modult, ami így használhatóvá vált.

Az új driver kapcsán fontos adalék, hogy az Intel tisztázta az OpenCL támogatásra vonatkozó koncepcióját is. Funkcionálisan semmi sem változik, de a vállalat hivatalosan is kijelentette, hogy az OpenCL meghajtót csak a Core sorozatú Ivy Bridge és Haswell termékekre érvényesítik, így ha az előbbi lapkákra épülő Pentium és Celeron termékekkel esetleg valami szoftveres probléma merülne fel, akkor azt el kell fogadni, mivel sosem javítják majd ki. Ezzel kapcsolatban lényeges, hogy aki OpenCL-re vesz hardvert mindenképp Core termékcsaládba tartozó megoldást válasszon, mert csak arra van hivatalos támogatás. Nem hivatalosan viszont a Pentium és Celeron termékeken is működni fog az OpenCL driver a továbbiakban is, de az esetlegesen felmerülő hibák esetén az Intel mossa kezeit.

Az előbbi bekezdésben nyilvánvalóan nem hardveres limitációról van szó, hiszen működik a meghajtó. Az viszont nem mindegy, hogy egy cég mennyit költ az eszközillesztő fejlesztésére, és az Intel ebből a szempontból a költségek csökkentésére helyezi a hangsúlyt az egyes termékekre vonatkozó validálás hiányával.

Az Intel a fentiek mellett számos lényeges hibát is javít, így az új driverrel számos DirectX 9-es játékban tapasztalható grafikai probléma szűnik meg, illetve a DirectX 11-es programok hosszabb ideig tartó futtatása során bekövetkező véletlenszerű fagyásoknak is búcsút lehet inteni.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7 és 8 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés