Gépi tanulásra szánja első 7 nm-es lapkáját az Intel

Az Intel 4 nevű node-on készülő Loihi 2 egymillió neuront tartalmaz.

Az Intel még a 2017-es esztendő nyarán beszélt a Loihi kódnevű fejlesztésről, amelyre építve később született egy Pohoiki Beach kódnevű, komolyabb teljesítményű mellékvágány is. Most viszont nem az eredeti dizájn újrahasznosítását jelentette be a vállalat, hanem a második generációs verziót, amely a Loihi 2 nevet viseli. Az alapkoncepció nem változott, a cég ezúttal is az emberi agy működését próbálja másolni, így mindegyik beépített neuron képes lesz kommunikálni rengeteg további neuronnal. Ezek a részegységek neuromorfikus magokká állnak össze, amelyek végeredményben egy teljesen aszinkron módon vezérelhető sokmagos hálót alkotnak, és ilyen módon kialakíthatók a szükséges topológiák.

[+]

Elöljáróban rögtön kiemelhető, hogy ez lesz az Intel első 7 nm-es lapkája, hiszen a vállalat az Intel 4 nevű 7 nm-es, EUV litográfiát alkalmazó node-ot használja majd a gyártáshoz, ráadásul a cég évek óta először árulta el egy új fejlesztésének tranzisztorszámát. Az így készülő, 2,1 milliárd tranzisztort tartalmazó lapka mindössze 31 mm²-es kiterjedésű, benne pedig 128 darab – 192 kB-os memóriával dolgozó – neuromorfikus mag kap helyet. Bár az elnevezés nem változott, a részegységek jelentősen eltérnek a korábbi verzióhoz viszonyítva, többek között mostantól egy neuromorfikus mag nyolcszor több neuront tartalmaz. Egy lapkán belül végeredményben egymillió neuron lesz 123 millió szinapszis társaságában, ráadásul egy neuronra már nem csak 24, hanem 4096 állapot is allokálható.


[+]

Bár a Loihi 2 összeköttetési lehetőségeiről annyira sok részlet nem derült ki, annyi biztos, hogy erre is építhetők majd extrém skálázható dizájnok, és ezek már 3D-s neuronhálókra is rászabhatók. A hardver mellé érkezik még a Lava nevű, nyílt forráskódú keretrendszer.

[+]

Az Intel a Loihi 2-t először egy Oheo Gulch nevű, PCI Express interfészbe helyezhető bővítőkártyán fogja bevetni egy FPGA társaságában, később pedig jön a Kapoho Point nevű, nyolclapkás, 4 x 4 hüvelykes dizájn a nagyobb kiépítésű rendszerekhez.


[+]

A partnerek a vállalat felhős szolgáltatásán keresztül akár ma is elérhetik a fejlesztést, amely 1-2 év múlva lehet ténylegesen leszállítva az érdeklődőkhöz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés